Comisia Europeană către ministrul Boloș: Pensiile speciale tot trebuie reformate, pentru a primi tranșa a treia din PNRR

Data:

spot_img

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a agreat cu reprezentanții Comsiiei Europene principalele investiții care vor fi făcute în România din fondurile UE de 1,4 miliarde de euro din capitolul RepowerEU, dar în privința renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în ansamblu, cu oficialii de la Bruxelles, concluzia este că România tot trebuie să reformeze pensiile speciale pentru a putea primi tranșa a treia din PNRR, de 3,1 miliarde de euro.

Boloș s-a dus la Bruxelles pentru negocierea de ansamblu a PNRR, iar un capitol sensibil este cel al reformei pensiilor. În PNRR se prevede ca România să plafoneze cheltuielile anuale cu pensiile la 9,4% din produsul intern brut. În privința pensiilor speciale, România tot trebuie să le reformeze pentru a putea primi tranța a treia, de 31,1 miliarde de euro, din PNRR.

Citește și Nimeni nu se atinge de plagiatul lui Ciucă. Comisia de Etică de la Universitatea de Apărare nu vrea să verifice teza

O altă problemă discutată la Bruxelles este faptul că Romînia trebuie să suporte o reducere cu 2,1 miliarde de euro a bugetului total PNRR, de 19,2 miliarde de euro, ca urmare a faptului că țara a avut creștere econimică în 2021 față de 2020. Astfel, de la o valoarea inițială a componentei de grant, de 14,2 miliarde de euro, s-a ajuns la o valoare actualizată de 12,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pe care România le are la dispoziție prin PNRR, până în 2026.

Însă, pentru scăderea de 2,1 miliarde de euro din bugetul PNRR, Guvernul trebuie să se hotărască ce investiții vor fi tăiate din planul inițial, titrează StartUPCafe.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNI construiește sedii de primării și repară biserici cu banii statului

Mult discutata reorganizare teritorială mai are de așteptat, localitățile...

Raportul Draghi. Ce ar trebui să facă UE pentru a deveni mai competitivă economic în plan global

Blocul comunitar european se confruntă cu provocări economice fără...

Alina Gorghiu a destituit șeful ONRC

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că a eliberat-o...