Corupția primarilor, favorizată și de numărul de mandate

Data:

Corupția primarilor. O ordonanță de urgență a guvernului Ponta din 2014 prin care aleșii locali puteau să plece în termen de 45 de zile de la un partid la altul fără să-și piardă mandatul a dus la migrarea a 350 de primari, membri ai partidelor din opoziție, la PSD.

A fost unul dintre cele mai mari abuzuri patronate de Victor Ponta cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale din acel an. Vechimea în câmpul muncii a primarilor nu a fost datorată de fiecare dată consecvenței edililor în a-și păstra carnetul de partid, ci și oportunismului de a sări, înainte de alegeri, în barca fostului adversar.

Ciolacu nu mai vrea primari cu mai mult de 2 mandate

La finalul lunii septembrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că „primarii și președinții de consilii județene care candidează din partea PSD să nu aibă mai mult de două mandate. Este suficient, fiindcă în acel moment puterea îmbată“.

El a adăugat că o astfel de reformă nu ar fi constituțională, dar partidul ar putea impune această regulă în desemnarea candidaților: „Eu pot face acest lucru ca președinte de partid, pot lua o decizie împreună cu colegii mei ca să fie o regulă“.

După o săptămână, premierul Ciolacu și-a nuanțat declarația, spunând că „dacă românii doresc ca după 2024 cei din administrația locală și centrală să aibă maximum două mandate, atunci așa vom face“. (Agerpres, 6 octombrie) Astfel de discuții au mai avut loc de-a lungul anilor, dar niciodată nu au fost finalizate în sensul limitării numărului de mandate ale aleșilor locali.

Citește și Jurista de la Spitalul Lupeni care înregistra mesaj cu tentă sexuală în timpul programului, iertată de conducere

Corupția primarilor. Care este miza lui Ciolacu

Nu e clar ce justifică punerea pe tapet a acestei „oferte“ electorale din partea liderului PSD cu un an înaintea alegerilor locale. A vrut să spele, cât de cât, obrazul partidului după arestarea președintelui Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu? Cert e că o serie de primari PSD au sărit ca arși, amenințând, subtil, că la scrutinul de anul viitor ar putea să  schimbe carnetul de partid.

La alegerile locale din 2020, chiar dacă numărul de voturi pentru PNL a fost mai mare decât pentru PSD, social-democrații și-au adjudecat cu peste o sută de primari mai mulți decât liberalii. Agenții electorali pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024 sunt decisivi iar carnetul de partid e valută forte pentru viitoarea guvernare.

Nu de puține ori, longevitatea în funcție a unor primari i-a adus pe mâna Justiției

În urmă cu două săptămâni, primarul orașului Mioveni Ion Georgescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DNA pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, primarul ar fi cerut anul trecut o șpagă de 30.000 de euro pentru a facilita angajarea unui medic la Spitalul Orășenesc Mioveni.

O primă tranșă de 10.000 de euro, remisă la finele anului, a fost restituită persoanei care a dat mită, întrucât primarul nu și-a onorat promisiunea. Ion Georgescu era primar al orașului Mioveni din 2006.

Primarul orașului Otopeni Constantin Silviu Gheorghe a fost trimis în judecată anul trecut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

El a fost acuzat că ar fi achitat 36 de milioane de lei firmei unor oameni de afaceri pentru lucrări care nu au fost executate. Inculpatul era primar al orașului Otopeni de 26 de ani.

Mai multe, în Deutsche Welle Romania.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală: „AUR este cea mai mare otravă”

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă....

Specialiștii lui Piedone: șefa auditului intern din Primăria Sector 5 și-a luat bacalaureatul la 33 de ani | Aktual24

Specialiștii lui Piedone: șefa Serviciului Audit Intern din cadrul...