Corupție în Polonia la eliberarea vizelor Schengen

Data:

Corupție în Polonia la eliberarea vizelor Schengen: persoane din Africa și Asia au dat mită pentru eliberarea vizelor de intrare în țară. Deocamdată nu este clară dimensiunea afacerii care afectează partidul de guvernământ PiS, cu retorică antiimigrație.

Cu patru săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 15 octombrie din Polonia, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) pare să fi căzut într-o capcană pe care de altfel a și întins-o. Populiștii de dreapta polonezi militează de ani de zile împotriva refugiaților din țările în care trăiesc predominant musulmani.

În campania electorală folosește sloganuri cum ar fi „Viitorul sigur pentru Polonia”, prin care susțin că ar milita pentru salvarea Poloniei și a Europei de pericolul de a fi „inundate” de imigranții ilegali din Africa și Asia.

De altfel, pentru a atrage voturi suplimentare, PiS își dorește un referendum organizat împreună cu alegerile parlamentare iar două dintre cele patru întrebări sunt despre migrație.

Cu toate acestea, ultimele dezvăluiri din mass-media poloneză independentă au pus sub semnul întrebării credibilitatea guvernului condus de PiS.

Se vehiculează nereguli și corupție la eliberarea vizelor în consulatele poloneze din afara Europei. Imaginea unui partid care s-a prezentat drept singurul garant al granițelor sigure începe să se clatine.

Demiterea ministrului adjunct de Externe

Piotr Wawrzyk, adjunctul ministrului de Externe de la Varșovia, care, printre altele, supraveghea consulatele poloneze din întreaga lume, a fost concediat brusc pe 31 august 2023.

Doar câteva persoane din interior cunoșteau la acel moment adevăratul motiv. Warwzyk și-a pierdut și locul eligibil de pe lista electorală.

Abia în a doua săptămână a lunii septembrie a ieșit la iveală faptul că, încă din luna martie, parchetul inițiase deja o anchetă pentru nereguli în eliberarea vizelor. Șapte persoane au fost reținute iar trei au rămas în arest.

Opoziția poloneză și-a simțit imediat șansa: condamnarea PiS pentru ipocrizie în problema migrației, cu puțin timp înainte de alegeri.

„PiS și-a trădat propriile idealuri, propriile valori. A promis securitate și a creat pericol”, a declarat Michal Szczerba, deputat din cel mai mare partid de opoziție, Platforma Civică (PO), la postul de televiziune TVN, pe 18 septembrie 2023.

După un control la Ministerul de Externe, efectuat săptămânile trecute, liderul opoziției Donald Tusk a anunțat că aproximativ 250.000 de vize poloneze eliberate persoanelor din Africa și Asia în ultimele 30 de luni sunt suspecte.

Film Bollywood fals pentru vize Schengen

Potrivit rapoartelor publicate de portalul Onet și de cotidianul Gazeta Wyborcza, ministrul adjunct de Externe Wawrzyk ar fi promovat un sistem de eliberare a vizelor care a făcut posibilă accelerarea procedurii în schimbul mitei.

De asemenea, se spune că ar fi făcut presiuni asupra șefilor consulatelor pentru a elibera într-o procedură rapidă vize unor persoane anume selectate.

Potrivit Onet, 36 de cetățeni indieni care se dădeau drept reprezentanți ai industriei filmului de la Bollywood, au primit în acest fel vize Schengen cu intrări multiple. D

upă cum relatează portalul de știri, a existat chiar și un titlu pentru film.

Ancheta ulterioară a dovedit că, de exemplu, coregraful nu putea dansa, iar make-up artistul nu a lucrat niciodată în industria filmului. Astfel, vizele Schengen cu intrări multiple sunt deosebit de populare deoarece facilitează și intrarea în Mexic, de unde este mai ușor să fii trecut ilegal în SUA.

Potrivit informațiilor de la Onet, 21 din cei 36 de membri ai presupusei echipe de filmare au speculat această oportunitate.

Amplu scandal sau doar o „idee stupidă”?

Tabăra guvernamentală a încercat inițial să minimizeze afacerea și să aștepte. „Tusk vorbește despre sute de mii. Este doar o altă minciună”, a comentat liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, atacându-și principalul adversar din actuala campanie electorală, la un miting electoral desfășurat sâmbătă la Toruń.

„Nu există nicio afacere a vizelor, nici măcar una mică, doar o idee stupidă cu un context penal”, a explicat șeful populiștilor de dreapta.

Multă vreme, problema vizelor nu a fost deloc menționată în mass-media controlată de PiS – postul de televiziune de stat TVP a raportat în schimb despre numărul mare de migranți nou sosiți în Lampedusa.

Pentru a sparge acest zid al tăcerii, politicianul Tomasz Grodzki de la principala formațiune de opoziție PO a ținut vineri, 15 septembrie 2023, un discurs televizat la oră de maximă audiență.

Dată fiind calitatea acestuia de șef al Senatului, intervenția lui Grodzki a trebuit să fie transmisă în direct și de televiziunea de stat.

„Afacerea cu vize este cel mai mare scandal al Poloniei de până acum în secolul XXI”, a spus politicianul. O zi mai târziu, președinta Seimului (Camerei Deputaților), Elzbieta Witek, de la PiS, a replicat pentru că „nu poți lăsa minciunile fără răspuns”.

Și-a folosit discursul televizat pentru a ataca opoziția: „Tusk”, a spus ea, „înseamnă Lampedusa în Polonia”.

Continuarea în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related