CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române

Data:

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române. Miercuri a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

Principala temă abordată a fost grava situaţie de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România.

La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale.

Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Citește și: Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române

Pe acest fond, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrităţii teritoriului şi a populaţiei României, precum şi acţiunile suplimentare care se impun.

„România beneficiază de sprijinul NATO şi al aliaţilor săi pentru apărarea securităţii în zona Dunării şi a ţărmului Mării Negre, prin misiuni de poliţie aeriană şi capabilităţi de apărare aeriană şi supraveghere.

În acelaşi timp, sprijinul NATO trebuie însă însoţit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naţionale.

În acest sens, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context”, se precizează în comunicat.

De asemenea, CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum şi menţinerea eforturilor de susţinere multidimensională a Ucrainei. În pregătirea Summitului NATO de la Washington, România va continua să colaboreze cu aliaţii pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare şi apărare robuste şi eficiente, pentru creşterea prezenţei aliate în ţara noastră, precum şi pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova.

Totodată, în CSAT a fost analizat şi aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special în ceea ce priveşte derularea programelor de înzestrare şi a demersurilor de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului care contribuie la implementarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi reducerea deficitelor identificate de autorităţile NATO.

Citește și: Alianța Dreapta Unită va avea candidați comuni la toate alegerile din 2024

Ce decizii a mai luat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

„La nivelul Alianţei, există o nouă abordare a planificării apărării şi, în acest sens, Raportul aprobat în reuniunea de astăzi prezintă modul în care aliaţii pot coopera pentru identificarea capabilităţilor pentru ciclul următor de planificare.

Obiectivul este alinierea planificării apărării cu planificarea operaţională, cu integrarea priorităţilor naţionale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilităţi.

Planurile României pentru dezvoltarea capabilităţilor sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 şi în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susţinute de un angajament politic naţional care permite României să îndeplinească cerinţele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Membrii CSAT au evaluat, totodată, şi activitatea desfăşurată în domeniul securităţii cibernetice la nivelul instituţiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum şi principalele obiective pentru anul 2024.

Citește și: Raport IML în cazul morții Alexandrei Ivanov. Tânăra putea fi salvată printr-o procedură banală

Măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, dispuse de CSAT

În contextul multiplicării ameninţărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi al dezvoltării exponenţiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituţiile cu atribuţii în consolidarea rezilienţei cibernetice a României.

De asemenea, au fost aprobate o serie de acţiuni prioritare pe care să le aibă în atenţie Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, în anul 2024, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului naţional de securitate cibernetică şi la consolidarea capabilităţilor de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internaţional de cooperare în domeniu.

Totodată, membrii Consiliului au analizat şi activitatea CSAT în anul 2023 şi au decis transmiterea Raportului de activitate al Consiliului, spre aprobare, Parlamentului României.

Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: presidency.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. „… o serie de masuri… proactive…”___–___care sunt alea, SECRET DE STAT! Trebuie sa fie ca cele din vremea lui ceausescu, ” o arma care topeste avioanele dusmane, in zbor, si tancurile , la sol!” Adica palavrageala non-sens care sa le mai tempereze spaima ce le inghiatza oasele, ca vor trebui -in curand- sa ia o decizie, de partea cui intra in razboi…joian se gandeste cu infrigurare daca nu cumva este mai bine sa se dea „lovit in aripa” si sa plece pentru tratament, in Germania, de unde nu se mai intoarce…Cu siguranta ca ceva concret se va face, mai multi generali si salarii mai mari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online