Cum a reușit Israelul să respingă valul de rachete și drone lansate de Iran

Data:

Cum a reușit Israelul să respingă valul de rachete și drone lansate de Iran, în condițiile în care proiectilele au venit din patru țări: pe lângă propria apărare antiaeriană, a avut la rândul său sprijinul a patru țări.

Iranul a lovit direct teritoriului israelian pentru prima dată în istorie.

La miezul nopții, sâmbătă spre duminică, în Israel au fost declanșate alerte de raid aerian, locuitorii au fost îndemnați să se adăpostească, în timp ce se auzeau explozii, iar apărarea aeriană era activată.

Interceptările au luminat cerul nopții în mai multe locuri din țară, în timp ce multe drone și rachete au fost doborâte de aliații Israelului înainte de a ajunge pe teritoriul țării.

Cel puțin nouă țări au fost implicate în această escaladare militară – cu proiectile lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen, și o reacție de apărare dinspre Israel, SUA, Marea Britanie și Franța și Iordania, potrivit BBC.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Cum a reușit Israelul să respingă valul de rachete și drone

Atacul a implicat drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Iranul a lansat peste 300 de astfel de „proiectile” spre Israel, a anunțat duminică armata israeliană.

Atacul a inclus 170 de drone, 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a intrat pe teritoriul israelian, și 110 rachete balistice, dintre care un număr mic a ajuns în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, într-o declarație televizată.

Totuși, aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent, arată BBC.

Avantajul Israelului a constat, de această dată, și din faptul că cea mai mică distanță dintre Iran și Israel este de aproximativ 1.000 km, traversând Irakul, Siria și Iordania.

Bombardament lansat din mai multe țări

Sâmbătă seara, Corpul Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) a anunțat că a lansat drone și rachete.

Surse de securitate irakiene au declarat pentru Reuters că au fost văzute proiectile zburând deasupra Irakului în direcția Israelului.

IRGC a declarat că rachetele balistice au fost lansate la aproape o oră după dronele care se mișcau mai lent, astfel încât acestea să lovească Israelul aproximativ în același timp.

Departamentul american al Apărării a declarat că forțele americane au interceptat zeci de rachete și drone lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen, relatează BBC.

Citește și: Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune

Israelul și aliații au doborât majoritatea proiectilelor aeriene

Aproximativ 99% din avalanșa de raiduri a fost interceptată fie în afara spațiului aerian israelian, fie deasupra țării, a declarat contraamiralul Hagari.

Printre acestea s-au numărat toate dronele și rachetele de croazieră, care urmează o traiectorie plană, și majoritatea rachetelor balistice, care sunt lansate pe o traiectorie în arc de cerc ce folosește gravitația pentru a atinge viteze foarte mari.

Președintele american Joe Biden a declarat că forțele americane „au ajutat Israelul să doboare aproape toate” dronele și rachetele lansate duminică de Iran. Într-o declarație, acesta a precizat că SUA au trimis avioane și nave de război în regiune înainte de atacul fără precedent.

Comandamentul Central al SUA (Centcom) a emis ulterior o actualizare în care a precizat că forțele sale a distrus peste 80 de drone și cel puțin șase rachete balistice.

Operând de la baze necunoscute din regiune, forțele americane au doborât mai multe drone iraniene deasupra sudului Siriei, în apropiere de granița cu Iordania, au declarat surse de securitate, conform BBC.

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat că avioanele britanice RAF Typhoon au doborât, de asemenea, o serie de drone de atac iraniene. Sunak a declarat că atacul iranian a fost o „escaladare periculoasă și inutilă pe care am condamnat-o în termenii cei mai fermi”.

Iordania – care are un tratat de pace cu Israelul, dar care a fost extrem de critică față de modul în care guvernul Netanyahu a dus războiul împotriva grupării palestiniene Hamas în Gaza – a interceptat, de asemenea, obiectele zburătoare ce au intrat în spațiul său aerian, pentru a asigura siguranța cetățenilor săi, se arată într-o declarație a cabinetului iordanian.

Franța a ajutat la patrularea spațiului aerian, dar nu este clar dacă avioanele sale au doborât drone sau rachete, a declarat armata israeliană.

Citește și: Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ

Ce se întâmplă acum?

Postul de televiziune israelian Channel 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un „răspuns semnificativ” la acest atac.

Spațiul aerian israelian a fost redeschis, la fel ca și cel al țărilor vecine, dar ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că confruntarea cu Iranul „nu s-a încheiat încă”.

Între timp, Iranul a avertizat Israelul că răspunsul său „va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului”, a declarat șeful Statului Major al forțelor armate, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat.

Militarul iranian a menționat că bazele americane vor fi, de asemenea, atacate dacă SUA vor lua parte la orice represalii israeliene, scrie BBC.

Comandantul IRGC, Hossein Salami, a declarat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei” | Gazeta de Stâlpeni

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei”,...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...