Doi foşti judecători comentează decizia CCR privind pensiile speciale

Data:

Doi foşti judecători comentează decizia CCR privind pensiile speciale. Decizia de miercuri a Curții Constituționale referitoare la legea de reglementare a pensiilor speciale provoacă reacții pro și contra în rândul celor mai cunoscuți juriști ieșeni. 

Fost judecător în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, profesorul Valerius Ciucă a blamat decizia de declarare a legii ca neconstituțională, apreciind că dreptul Parlamentului de a reglementa privilegiile nu poate fi îngrădit.

Coleg în cadrul Facultății ieșene de Drept, rectorul Universității „A.I. Cuza”, fost judecător în cadrul CCR, Tudorel Toader a apreciat că argumentele Curții sunt valide, iar legea trebuie reanalizată.

Amândoi consideră însă că o dezbatere profundă nu poate avea loc înainte ca CCR să prezinte motivarea deciziei. Până acum, în spațiul public a fost difuzat doar un rezumat al acesteia.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România, despre intenția Guvernului de anula peste 1.500 de posturi vacante de judecător și procuror: „Ar conduce la blocarea activității instanțelor și a parchetelor”

Doi foşti judecători comentează decizia CCR privind pensiile speciale

Într-un comunicat de presă, CCR a explicat că declararea legii de reglementare a pensiilor speciale ca neconstituțională are la bază mai multe considerente.

Judecătorii CCR au apreciat că reglementările tranzitorii referitoare la actualizarea pensiilor de serviciu sunt neclare și imprecise, reproșând și eliminarea creșterii cu un procent a bazei de calcul a pensiei magistraților pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.

„Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”, au adăugat judecătorii CCR.

Ei au precizat că partea necontributivă a pensiei poate fi impozitată distinct de cea contributivă, în măsura în care măsura se aplică tuturor pensiilor de serviciu, fără distincție și dacă nu are un „caracter sancționator”.

Modul de calcul al pensiilor magistraților, care ia în calcul ultimul salariu, a fost criticat și de rectorul UAIC, Tudorel Toader.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: ZDI

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...