Cum s-au „evaporat” politic reţelele de gaz din Iași. Județul lui Alexe va trage gaz pe banii Guvernului în 16 comune, Suceava lui Flutur în 52

Data:

Cum s-au „evaporat” politic reţelele de gaz din Iași. Județul lui Alexe va trage gaz pe banii Guvernului în 16 comune, Suceava lui Flutur în 52. Doar câteva comune au fost nominalizate până acum pentru finanţări consistente destinate extinderii reţelelor de gaze naturale. Cum credeţi că s-a descurcat Suceava? Va trage gaze în 52 de comune.

În 2018, cei de la Transgaz au venit la Iaşi şi au propus construirea a două magistrale care să deservească 19 unităţi administrativ teritoriale. Condiţia era ca primăriile să înfiinţeze asociaţii de dezvoltare intercomunitară, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, avizarea acestora şi concesionarea sistemelor de distribuţie. Doar câteva comune din vestul judeţului au făcut asta (Tătăruşi, Valea Seacă, Lespezi, Sireţel şi Vânători). Studiul de fezabilitate care a costat 630 de mii de lei nu le-a folosit, pentru că alegerile din 2020 au schimbat regulile jocului: orice localitate putea să se branşeze la reţeaua de gaze existentă, fără să mai fie nevoie de alte magistrale. Doar că mai puţin de 19 unităţi administrativ teritoriale au decis să aplice pentru obţinerea de fonduri.

Citește și O firmă controversată din Prahova repune în funcțiune depozitul de deșeuri de la Doljchim

Cepleniţa este singura comună care a prins finanţare POIM şi va avea o reţea de gaz pentru trei sferturi din cele aproximativ 1.900 de gospodării din cele patru sate componente. Contractul şi ordinul de începere a lucrărilor au fost semnate la sfârşitul primăverii trecute pentru 18,5 milioane de lei cu Instal Service Technology, iar reţeaua ar trebui să fie gata la debutul următoarei primăveri.

Dezvoltarea judeţului, cu ţârâita

De altfel, Bucureştiul a gestionat fonduri europene în acest scop care au ajuns doar pentru 25 de proiecte. Şi-a reparat greşeala mutând celelalte peste o sută de aplicaţii alături de celelalte proiecte, care au vizat fonduri din Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Astfel, din judeţul Iaşi, câteva comune care s-au situat sub linie la selecţia POIM s-au regăsit acum pe listă: Deleni (34,9 milioane lei), Popricani (47,7 milioane), Ungheni (50 de milioane), Şcheia şi Mironeasa (aplicaţie comună pentru 33,9 milioane de lei), Dumeşti (42,8 milioane), Victoria cu satele aparţinătoare (49,9 milioane), Drăguşeni şi Ipatele (35,9 milioane), Plugari cu Prăjeni din Botoşani (proiect comun de 32,7 milioane) şi Mogoşeşti-Siret cu satele aparţinătoare (15,2 milioane de lei).

Dintre acestea, comunele Deleni şi Victoria au atribuit deja contractele de lucrări – prima, la sfârşitul anului trecut firmei ploieştene Habau, iar a doua, la începutul acestui an asocierii conduse de firma ieşeană Teoval. Celelalte comune încă nu au lansat procedurile de achiziţie. Mai multe, în Ziarul de Iași.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related