Cum vor fi impozitate microîntreprinderile: a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozit de 16%

Data:

Cum vor fi impozitate microîntreprinderile: cele care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro, se arată în forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Guvernul Ciolacu urmează să-și angajeze răspunderea pe acest proiect de lege.

Din forma finală a legii a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozitul de 16%.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțase că pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei care au o rată de profitabilitate mai mare de 30% e introdus automat impozitul pe profit de 16% și dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Motivul pentru care Marcel Boloș a dorit să introducă această măsură: „Se consideră că peste 30% e optimizare fiscală”. Prevederea nu se mai regăsește însă în forma finală a legii. Surse guvernamentale au confirmat pentru G4Media.ro că acest mecanism era considerat mai degrabă un instrument pentru ANAF, nu în ajutorul microîntreprinderilor.

Citește și: DOCUMENT Guvernul păstrează majoritatea măsurilor dure de impozitare anunțate inițial

Cele mai importante prevederi referitoare la microîntreprinderi așa cum apar în forma finală a proiectului de lege.

3. La articolul 51, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

Continuarea, în Economedia.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...