Suspect iertat de procurori după o bătaie soldată cu crimă. Dosarul a stat pe loc la Parchet 15 luni

Data:

Suspect iertat de procurori după o bătaie soldată cu crimă, la Iași. Dosarul a stat pe loc la Parchet 15 luni. Judecătorul a respins renunțarea la urmărirea penală, propusă de procuror, menționând premonitoriu „pericolul ridicat” al individului care avea atunci 18 ani. Procesul încă se judecă, după ce Parchetul a stat cu dosarul la sertar aproape un an și jumătate.

Judecătorul a anticipat potențialul violent al lui Andrei Silion și a descris perfect situația: „renunțarea la urmărirea penală ar stârni neîncrederea în instituțiile statului”. Exact așa s-a întâmplat: liber și încurajat de Sistem, Silion a înjunghiat mai mulți tineri la un bairam, pe unul dintre ei omorându-l.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași poate fi numit drept unul dintre autorii morali ai incidentului de duminică, 17 septembrie 2023, în care, la o petrecere, Andrei Petronel Silion (22 de ani) l-a ucis pe Iulian Sebastian Butnariu (20 de ani). În existența lui Silion a existat un așa-zis steag roșu: un dosar penal din 2019, în care a fost acuzat de lovirea unei persoane. Deși speța era simplă și existau martori, procurorul de caz a tergiversat cercetările la extrem, pentru ca, în final, să ceară judecătorilor să confirme renunțarea la urmărirea penală pe motiv că acesta a dat „doar un pumn” și că nu ar fi de interes public tragerea sa la răspundere penală! Completul de judecată a respins această cerere, întocmind un adevărat rechizitoriu la adresa intenției procurorului.

Citește și Aghiotanții primarului Chirica implicați în măsluirea documentelor de urbanism cad ca spicele la treierat

Este foarte probabil că, între timp, răspunderea penală a lui Simion în această speță s-a prescris. Rezultatul eșecului sistemului de Justiție: Silion a văzut că poți încălca legile penale fără să pățești nimic și viața unui tânăr a fost pierdută.

Cu o lună înainte de majorat

Atitudine de neînțeles a unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, instituție unde salariile sunt între 10.000 și 15.000 de lei lunar net. Dintr-un document oficial consultat de Reporter de Iași – o decizie judecătorească din 26 ianuarie 2023 – reiese că, în octombrie 2022, procurorul de caz a vrut să-l facă scăpat basma curată pe Andrei Petronel Silion de acuzația de lovire dintr-un dosar penal înregistrat în octombrie 2019. Ce s-a întâmplat: la data de 19 octombrie 2019, în jurul orei 19:00, în urma unui conflict spontan pe fondul pierderii telefonului mobil de către soţia persoanei vătămate, Silion i-a aplicat acesteia un pumn în zona feţei, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

ncidentul a avut loc în prezența mai multor persoane. Silion era minor – peste o lună urma să împlinească 18 ani.

Procuror: „Nu există un interes public”

Cu toate că lucrurile erau clare, în dosarul de urmărire penală Silion a fost pus sub urmărire penală, ca suspect, de-abia pe 8 ianuarie 2021, cinci zile mai târziu devenind inculpat. Așadar, între momentul agresiunii și punerii sub acuzare, într-o speță clară, au trecut aproape 15 luni!

Nici vorbă, însă, și de rechizitoriu și trimitere în judecată pentru că, în octombrie 2022, surpriză: procurorul de caz a decis să renunțe la urmărirea penală, decizie care trebuie aprobată de un judecător de cameră preliminară pe masa căruia solicitarea a ajuns în aceeași lună. Mai multe, în Reporter de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
spot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | Reacția americanilor la vederea unei Dacia 1310: „I-am dat și 130 hm/h”

Reacția americanilor la vederea unei Dacia 1310: un român...

Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, ignorate de Ministerul Educației și de experți

Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, semnalate de...

România, codașa Europei în ceea ce privește investițiile în Cercetare-Dezvoltare

Datele finale pentru 2021 indică faptul că UE a...

Primarul din Mioveni, prins când returna o mită de 10.000 de euro

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, din partea PSD, este...