De ce nici Biden, nici Trump nu mai au șanse de a prinde al doilea mandat

Data:

De ce nici Biden, nici Trump nu mai au șanse de a prinde al doilea mandat, la mai puțin de un an distanță de ziua alegerilor din 2024 din Statele Unite ale Americii?

De partea republicană, au avut loc deja trei dezbateri cu un grup divers de aspiranți la președinție. Singura persoană care a lipsit a fost favoritul din sondaje, Donald Trump, care a refuzat să participe.

Nu este surprinzător că numărul candidaților a continuat să scadă, de la opt în prima dezbatere, la șapte în a doua și la cinci în a treia dezbatere. Numărul stabilit pentru cea de-a patra dezbatere de pe 6 decembrie este în prezent de trei.

De partea democrată, se presupune că actualul președinte Joe Biden va candida pentru un al doilea mandat. Sondajele de opinie se concentrează pe o revanșă Biden-Trump, primele sondaje dându-i acestuia din urmă un ușor avantaj în mai multe state cheie din zona de campanie.

În ciuda unei asemenea drame politice, datele sugerează că nici Trump, nici Biden nu vor fi aleși președinte pe 8 noiembrie 2024, scrie publicația americană The Hill.

De ce nici Biden, nici Trump nu mai au șanse de a prinde al doilea mandat

„Cele treisprezece criterii către Casa Albă” au oferit un istoric fiabil în ceea ce privește previziunile referitoare la cine va câștiga alegerile prezidențiale.

Unul dintre aceste criterii (nr. 3) oferă un avantaj președintelui în exercițiu. Acest lucru îi motivează pe democrați să îl mențină pe Biden în cursă ca și candidat al lor.

Citește și: Ciolacu minte că nu a găsit documentele PNRR. Oamenii lui gestionează o structură care implementează și monitorizează planul

Problema este că Biden se apropie de vârsta de 81 de ani, ceea ce plasează candidatura sa pe un teritoriu necunoscut.

Toți alegătorii, inclusiv majoritatea democraților, sunt îngrijorați de această situație. Vârsta lui Biden l-a determinat pe congresmanul Dean Phillips din Minnesota să-și anunțe propria campanie pentru nominalizare.

Alții așteaptă în liniște în culise să vadă dacă Biden se dă la o parte, inclusiv Cory Booker din New Jersey și JB Pritzker din Illinois. Dacă Phillips se dovedește a fi viabil pentru candidatură, acest lucru va deveni încă un element cheie împotriva lui Biden (nr.2), notează analiza The Hill.

Kennedy, un pericol pentru Biden

Pentru a complica și mai mult situația, Robert F. Kennedy Jr. și-a lansat propria campanie independentă, la fel ca și Cornell West. Acest lucru tulbură și mai mult apele pentru Biden, deoarece va trebui să convingă alegătorii să nu se ducă spre acești doi candidați, care probabil vor atrage unii alegători democrați, scrie The Hill.

Citește și: Vlad Viski: Vor fi patru runde de alegeri, iar agenda electoratului progresist nu va fi reprezentată de partidele mari

Încă o dată, „cele treisprezece criterii spre Casa Albă” îi sancționează pe cei aflați în funcție atunci când în cursă se află un candidat terț viabil (nr. 4).

Sondajele recente sugerează că și Kennedy va contribui la crearea unor piedici suplimentare pentru ca Biden să obțină un al doilea mandat. Unii alegători republicani ar putea fi atrași și de poziția anti-vaccin a lui Kennedy.

Problemele de sănătate, un impediment pentru Biden

Desigur, mulți democrați speră că Biden poate ajunge la linia de sosire și poate fi reales. Odată revenit în funcție, orice problemă de sănătate poate fi gestionată în locul lui de vicepreședinte.

În mod clar, obiectivul lor este câștigarea alegerilor, nu ca Biden să termine un mandat complet de patru ani.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă Biden și democrații este că natura este imprevizibilă, deoarece problemele de sănătate apar cu fiecare lună care trece odată ce cineva atinge o anumită vârstă.

Dacă Biden își poate menține viabilitatea și poate ajunge până în ziua alegerilor este o simplă presupunere. Chiar dacă reușește, mulți alegători vor considera un vot pentru el ca fiind un vot pentru Kamala Harris, presupusa colegă de cursă a lui Biden. Cum se va desfășura acest lucru rămâne neclar.

Toți acești factori cresc probabilitatea ca Biden să nu fie învestit pe 20 ianuarie 2025.

Dacă democrații evaluează riscurile și beneficiile unei candidaturi a lui Biden pentru un al doilea mandat, își vor da seama că, cu cât mai repede îi vor opri candidatura, cu atât mai mult timp vor avea la dispoziție pentru a pregăti campania de a-l înlocui și cu atât mai multe șanse de a păstra Casa Albă.

Fiecare opțiune implică anumite riscuri care nu pot fi complet eliminate. Cu toate acestea, riscurile pot fi gestionate, iar prezentarea unei opțiuni viabile pare a fi cea mai plauzibilă cale de succes, susține The Hill.

De partea republicană, situația lui Trump nu este cu mult mai bună

Numărul candidaților republicani continuă să scadă, deoarece Tim Scott și-a încheiat recent campania electorală. Rămân astfel Ron DeSantis, Nikki Haley, Chris Christie și Vivek Ramaswamy printre cei care au participat la cea de-a treia dezbatere republicană.

Favoritul care nu a participat, Donald Trump, nu are niciun motiv să se confrunte cu acești aspiranți. El este cu mult în față în sondaje.

De asemenea, el are numeroase probleme juridice care, în mod ironic, îi oferă o acoperire mediatică amplă, deși negativă, ceea ce îl menține în atenția publicului.

Deși baza lui Trump continuă să fie stabilă, rămâne neclar dacă este suficient să treacă linia de sosire. În condițiile în care alegătorii care nu-l susțin pe Trump își împart voturile între puțini alți candidați republicani rămași în cursă.

Acest lucru ar putea să fie un dezavantaj pentru Trump pentru că, în 2016, prezența multor contra-candidați a fost un avantaj pentru el.

Să nu uităm că Trump are 77 de ani. Dacă va fi ales, va fi mai în vârstă în ziua învestirii din 2025 decât era Biden în ziua învestirii din 2021. Va conta și acest lucru în modul în care alegătorii privesc candidatura sa?

Toți acești factori sugerează că anul viitor va fi plin de surprize care ar putea da peste cap ceea ce se așteaptă. Cine va câștiga Casa Albă în 2024 rămâne o necunoscută. Datele sugerează că probabilitatea unei confruntări Biden-Trump este foarte puțin probabilă și că posibilitatea ca oricare dintre ei să câștige Casa Albă este mică.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „…R.F.Kennedy…”___–___sanse mari, exact cum spuneam -deja- cateva luni bune in urma, varsta lui Trump si Biden, sunt impedimente majore, RFK este inca „tanar”, 69 ani! ” Mai jos ceva despre Tara de Argint, care poate deveni de aur,, unde a castigat un economist cu picioarele pe pamant, precum ” Cei 3 din Chcago”, care au salvat Chile(multi, multi ani in urma), 3 chilieni care au studait in USA, s-au intors in Chile si au produs o reforma economica de proportii…”///…Candidatii la alegerile din Argentina…”___––___China responds to Argentina’s dollarization – BRICS will NOT beg
    (Story by Florence Muchai •10h)”..Javier Milei won the presidential…Argentina’s invitation to join the BRICS economic bloc, given just three months ago, is now unlikely to be accepted….”___–-____Exact asta spuneam in Sept. a.c., la articolul lui A.Lazescu(pe Revista 22), „G7 vs BRICS -competitia…” Daca o tine tot asa, s-ar putea ca Brics-ul sa se sparga inainte de a se ridica parterul…

  2. China warns against ‘undermining’ Belt and Road plan after Italy withdraws___–-___iata -deja- o noua lovitura data BRICS-ului, chiar daca indirect, totusi China este si acolo „prima vioara” (sau „prima donna?!”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Efectul sancțiunilor împotriva Rusiei și Iranului este limitat, dar nu prea există alternativă

Sancțiunile împotriva Iranului există de 40 de ani iar...

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...