De ce omul lui Ciolacu și al Moscovei câștigă la Chișinău

Data:

De ce omul lui Ciolacu și al Moscovei câștigă la Chișinău. Liderii politici de la București n-au făcut mare lucru pentru a-i ajuta pe proeuropeni să câștige alegerile în marile orașe de dincolo de Prut. O analiză de Sabina Fati.

Discursurile și bunele intenții nu țin de foame iar votul pentru alegerile locale din Republica Moldova scoate la iveală nu doar strategiile mai bune ale pro-rușilor, ci și nemulțumirile unei populații sărăcite și obosite de o tranziție care nu se mai termină.

Discursurile și bunele intenții nu țin de foame

Favoritul pro-rus al premierului Marcel Ciolacu a câștigat un nou mandat, din primul tur, în fruntea Primăriei Chișinăului, după ce în ultimul an s-a deghizat în pro-european și a lansat o formațiune paravan Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Marcel Ciolacu a fost la Chișinău anul trecut și i-a promis susținere lui Ivan Ceban, apoi primarul moldovean a venit în România și a fost bine primit, mai ales de social-democrații români (…).

Citește și: Cum luptă o agenție a statului cu traficul de persoane: video cu 500 de vizualizări, plătite cu 100.000 de euro

România investește din nou într-o zonă difuză din Republica Moldova

Pe scurt, România investește din nou într-o zonă difuză din Republica Moldova, care întâmplător sau nu se întâlnește cu cea rusească.

Nu e prima dată când Bucureștiul mizează pe direcția greșită. Sub Traian Băsescu, România l-a susținut pe Vladimir Plahotniuc și a mers atât de mult pe mâna lui, încât a girat pentru acest controversat om de afaceri devenit politician inclusiv o întâlnire la Departamentul de Stat al SUA.

Totul, sub pretextul că dincolo de Prut nu ar fi existat altcineva pe care să se poată baza și care să se plieze pe politicile Bucureștiului.

Așa că liderii români, susținuți de serviciile de informații, s-au asociat cu personaje îndoielnice de dincolo de Prut, au finanțat acolo publicații dubioase, iar pe dedesubt, profitorii acestor conexiuni au putut să joace din nou în favoarea propriilor interese, care s-au dovedit a fi în defavoarea intereselor naționale ale celor două state.

Moscova nu a stat deoparte

România nu a ajutat destul forțele proeuropene în aceste alegeri în care Moscova nu a stat deoparte, tehnicile rusești de corupere a alegătorilor au dat roade iar strategiile deloc subtile aplicate de tacticienii pro-Kremlin sugerează că populația Republicii Moldova poate fi manipulată sau nu e deloc hotărâtă să meargă spre Vest.

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Facebook Ivan Ceban

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova...

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Filmau protestul organizat de autoritățile separatiste

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Viorica Tătaru...