Pro-rusul Ion Ceban, reales din primul tur primar al Chișinăului

Data:

Pro-rusul Ion Ceban, primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, a câştigat, din primul tur, alegerile locale din capitala Republicii Moldova, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţa de Comisia Electorală Centrală.

Rezultatul a fost dat în urma centralizării voturilor de la 304 din totalul celor 305 secţii de votare din oraş, transmite Agerpres.

Edilul în funcţie Ion Ceban, care şi-a suspendat activitatea pe durata campaniei electroale, şi-a revendicat victoria din primul tur al alegerilor, acuzând că partidul de guvernământ PAS că a încercat să fraudeze scrutinul, potrivit News.ro.

Citește și:

„Conform datelor preliminare – MAN a câştigat în Chişinău. Aduc sincere mulţumiri tuturor locuitorilor, în numele meu şi al echipei. Au fost manipulări, trişări şi multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare.

A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor, din toate scrutinele din ultimii ani. După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru Primarul General şi 34 la sută – pentru MAN în CMC.

Vom publica toate procesele verbale. Muncim şi la această oră şi mulţumesc reprezentanţilor MAN, prezenţi la secţiile de votare, care au monitorizat procesul electoral şi cel de numărare al voturilor”, a declarat Ion Ceban luni dimineaţa.

Citește și Fenomen în şcolile ieşene: directorii îşi dau demisia pe capete

Pro-rusul Ion Ceban, considerat un apropiat al Moscovei și al președintelui Putin, care a candidat acum din partea Mişcării Alternativa Naţională, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 132.245 alegători, respectiv 50.58% din totalul cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%).

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban este noul personaj controversat de la Chișinău pe care mizează unii lideri politici de la București. El se înscrie într-o listă lungă de decizii aparent inexplicabile luate de București (sau de o parte a liderilor săi) în relația strategică dintre România și Republica Moldova.

Consolidarea relației lui Ion Ceban cu lideri politici români a continuat puternic și în 2022, informează Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

Ion Ceban este probabil liderul moldovean cu care primarii, președinții de consilii județene, miniștrii sau șefii de partide din România se întâlnesc cel mai des. 2022 a însemnat zeci de întâlniri cu lideri politici din România, cu precădere ai Partidului Social Democrat, dar și membri importanți ai Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.

„Am reușit să identificăm cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, dintre care 12 cu reprezentanți PSD, 8 cu PNL, 5 cu USR, 5 cu reprezentanți de la alte partide politice sau neafiliați (dar toți apropiați de PSD). Ceban participă la evenimente culturale și concerte în România, ține discursuri, iar Chișinăul chiar cofinanțează evenimente vizibile din România”, arată raportul CRPE.

Citește și: Cum a ajuns Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, preferatul partidelor românești

Sursa foto – IPN.MD

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova...

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Filmau protestul organizat de autoritățile separatiste

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Viorica Tătaru...