De ce trebuie să existe Moş Crăciun şi ce rol important are pentru copii? Explicațiile psihologilor

Data:

De ce trebuie să existe Moş Crăciun şi ce rol important are pentru copii? Explicațiile psihologilor. Cine este, de fapt, Moş Crăciun? „Să fii cuminte, că altfel nu vine Moşul”, „să iei note bune, altminteri nu vei primi ce îţi doreşti” şi „să mă asculţi întotdeaună, pentru că Moş Crăciun te vede mereu”. Cam asta aud cei mici în preajma Sărbătorilor de iarnă, însă este bine să creadă copiii în acest personaj care îi urmăreşte mereu, le cunoaşte toate greşelile şi le făureşte darurile mult visate?

„Ziarul de Iaşi” a apelat la mai mulţi psihologi pentru a afla ce înseamnă pentru cei mici credinţa în Moş Crăciun şi care este vârsta limită pentru a crede în acesta. Am aflat că Moş Crăciun joacă un are un rol important chiar în dezvoltarea cognitivă, socio-emoţională şi comportamentală a copiilor. Vă prezentăm câteva idei pe care ni le-au dezvăluit terapeuţii ieşeni.

Trebuie sau nu să credem în Moş Crăciun?

Psihologii spun că anii copilăriei în care micuţii cred în bătrânelul cu barbă albă le dezvoltă atât creativitatea, cât şi valorile umane necesare. „Credinţa în Moş Crăciun poate spori creativitatea şi imaginaţia copiilor, amintindu-le, în acelaşi timp, de generozitate şi bucurie”, explică psihologul clinician – psihoterapeut sistematic Eliza Cogian.

Citește și Maia Sandu va candida pentru încă un mandat la președinția Republicii Moldova

În plus, potrivit acestora, copilăria reprezintă o stare pe care o purtăm cu noi pe tot parcursul vieţii, fiind o piatră de temelie a adultului de mai târziu. „Este momentul unic, miraculos, plin de aventură şi magie, fundaţia stabilă unde adultul de mai târziu va putea reveni să se reîncarce cu credinţă, bunătate, să dea sens vieţii (de fiecare dată o poate face diferit, potrivit stadiului de maturizare), să (re)găsească modele şi concepte noi care să îi aducă bucurie şi împlinire”, precizează psihologul Andreea-Roxana Linu.

Dacă avem în vedere explicaţiile psihologilor, ajungem la concluzia că Moş Crăciun are un rol important în dezvoltarea cognitivă, socio-emoţională şi comportamentală. Psihologul Andreea-Roxana Linu ne informează că ideea de basme şi mituri cu personaje magice înzestrate cu puteri supranaturale ajută la dezvoltarea gândirii, atenţiei, memoriei şi creativităţii. Totodată, contribuie la identificarea şi gestionarea emoţiilor, conştientizarea socială, luarea deciziilor şi contruirea relaţiilor.

Terapeuţii spun, însă, că e important ca cei mici să cunoască şi conotaţia religioasă a acestor sărbători, fără să se raporteze la Crăciun doar din perspectiva cadourilor primite. „Consider că, înainte ca un copil să creadă în bătrânelul cu barbă albă ce împarte cadouri, el ar trebui să fie familiarizat cu semnificaţia religioasă şi profundă a acestei sărbători: naşterea Domnului Iisus Hristos”, completează Andreea-Roxana Linu.

Până când să credem în Moş Crăciun?

Dacă vă vine să credeţi sau nu, psihologii informează că nu există o limită de vârstă până la care copiii ar trebui să afle adevărul. Din contră, aceştia spun că e benefic ca ei să creadă într-o astfel de poveste cât mai mult timp posibil, fără ca cineva să intervină pentru a le spulbera credinţa. „Gândirea magică este benefică pentru copii, mai ales că este vorba despre un eveniment supranatural non-violent care-i ajută să creeze o lume alternativă”, menţionează Eliza Cogian.

Citește și Copii spălați cu soluție de deparazitat oile – o fetiță e intubată, în stare gravă, la spital

Însă, după cum bine ştiţi, există o perioadă a întrebărilor, fiindcă aude de la un prieten, coleg sau verişor că Moş Crăciun nu există. Prin urmare, la sfaturile psihologilor, puteţi lăsa micuţii să creadă în Moşul doar până când va începe să se îndoiască. „Nu există o vârstă anume, fiecare copil are ritmul său de dezvoltare şi evoluţie. Chiar şi după acel moment, Moş Crăciun va rămâne prezent, doar că va căpăta diferite forme de-a lungul vieţii lui, una dintre ele fiind aceea în care tocmai el poate fi Moş Crăciun”, transmite Andreea-Roxana Linu. Mai multe aflați din Ziarul de Iași.

Sursa foto – Parade.com

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
2 COMENTARII
  1. „…cat mai mult timp posibil…’__–total eronat, aici intervine „umbra omului este masura la toate lucrurile”, adica insasi acesti psihologi au crescut in si cu aceasta idee si practica, insa sunt sute de milioane de copii care HABAR-NU-AU de Mos Craciun, si care se dezvolta multilateral f. bine, succesul general a actualilor copii(in timp) deriva -mult mai degraba- din accesul la jucarii cat mai diverse si ” destepte”( interactive) adica care impun o abilitate si un proces minimal de invatare a unor „trick-uri’, pentru a folosi acele jucarii, mai ales cele cu multiple functiuni…la fel, paralela se poate face si cu Mosul Suprem( la fel cu barba alba, etc.),sute de milioane de copii nu stiu nimic de asa ceva, iar in primul rand, practica cu Mos Craciun este relativ noua,, mii si mii de ani copiii au crescut faca aceasta reprezentare, care -religios vorbind- este o alta forma masiva de confiscare a bisericii( facuta de), in realitate evenimentul nu-si regaseste nici-un singur cuvant sau sugestie in Biblie, nastere lui Isus a avut loc-real- la inceputul anului, care atunci era in prima luna a anului(Nissan), ceace-TOATA LUMEA ESTE DE ACORD- era conforma cu ciclurile naturale ale vremii, adica reantoarcerea la viata a naturii, Primavara, cand ” se intampla”(pe cele doua paralele medii), undeva la sfarsitul actualului Martie sau inceputul actualului Aprilie…La fel, o alta comparatie pertinenta se poate face cu vegetarienii crescuti de mici asa, unde -chiar mai substantial- ei surclaseaza majoritatea la prosperitate medicala (desi procentual sunt sub 5% din populatia lumii-cei mai multi in India) si -in final, la longevitate, cele 5 (sau 6) Blue Zone exista tocmai datorita unei diete umane vegetariene sau bazata pe hrana obtinuta direct din plante, intr-un procent de peste 90 la suta…Deci totul este -in prima si ultima instanta- de OBISNUINTA, se spune ca obisnuinta este a doua natura a omului, in multe cazuri aceasta este insasi omul…

  2. iar pentru a nu lasa loc de confuzii, cand vorbim de „cele doua paralele mediane”, ne referim prin prizma standardizarii ( si a convenientei, pentru a ne intelege cat mai bine si cat mai rapid), altfel isasi Biblia spune ” Nu va inceta iarna si vara”, si-evident- cele doua anotimpuri contrare coabiteaza f. bine, numai ca acum este ‘plina vara” in emisfera sudica, iar pentru ca marele eveniment s-a produs in cea nordica, lucrurile au fost standardizate conform cu situatia respectiva, iar aceasta standardizare a fost impusa -in special in America de Sud- cateva sute de ani in urma, la descoperirea Lumii Noi, altfel populatiile bastinase(inclusiv cele nordice, America Centrala, Mexicul, USA de azi si Canada), aveau calendare bazate pe ciclurile naturale ale vremii combinate cu ceva date astronomice, dar -oricum- chiar si acest ultim calendar(destul de exact), va deveni „demodat”, la momentul cand Pamantul-inevitabil- va intra intr-o oarecare deriva, fie ca se va invarti in jurul propriei axe mai repede sau mai incet, fie cand se va apropia de Soare cu viteza mai mare, care -de fapt- va fi Inceputul Sfarsitului( mai sunt si alte scenarii, precum modificarea inclinarii Pamantului, fata de Soare, etc.)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Monumente importante vor fi iluminate de Ziua Europei

Monumente importante vor fi iluminate de Ziua Europei, astfel...

Expoziție de carte veche religioasă și laică, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Expoziție de carte veche religioasă și laică, la Muzeul...