Derapajul antisemit al lui Dan Culcer nu este un accident. Ce scrie în „Certitudinea”

Data:

Derapajul antisemit al lui Dan Culcer, care l-a atacat pe scriitorul Norman Manea, pe motiv că succesul său s-ar baza doar de „apartenența la comunitatea mondial(istă) a jidovilor”, nu este un accident, așa cum a susținut redactorul-șef al revistei Vatra, unde a apărut textul.

Dan Culcer a scris, în ediția nr. 10-11 din 2023 a revistei Vatra din Târgu-Mureș, că „unii evrei nu trebuiau să se amestece în treburile românilor și mai ales să nu pună în discuție valorile și miturile acestora. Dacă au făcut-o sau o fac, să nu se mire nimeni că vor suporta consecințele, zic eu…”.

Autorul argumentează că evreii ar fi contribuit la „distrugerea culturii române” și oferă chiar și exemple: „Norman Manea, Alexandru Florian, Zigu Ornea, Andrei Oişteanu şi Andrei Cornea tăceau în acest domeniu, ar fi rămas înţelepţi”.

Revista Vatra a prezentat scuze pentru „un accident cu totul și cu totul regretabil”

După ce articolul a fost criticat de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor, și scriitorul Andrei Oișteanu, redactorul șef al revistei Vatra a prezentat scuze publice, a afirmat că Dan Culcer „a fost colaborator constant al revistei și după 1989 și s-a remarcat îndeosebi prin articolele dedicate dialogului intercultural. Nu era de așteptat din partea domniei-sale o astfel de ieșire antisemită.”

„Nu sîntem noi în măsură să-i spunem d-lui Culcer cum să gîndească, dar ne desolidarizăm în întregime de afirmaţii precum cele făcute în ultimul articol! Apariția lui e un accident cu totul şi cu totul regretabil pe care ni-l asumăm, asigurîndu-ne cititorii că ne vom spori atenția și exigența”, a susținut Iulian Boldea.

Citește și: Derapaj antisemit la revista Vatra. Scriitorul Norman Manea a fost atacat

Derapajul antisemit al lui Dan Culcer nu este un accident

Doar că, în realitate, opiniile antisemite ale lui Dan Culcer, critic literar, prozator, poet, traducător și jurnalist român, nu sunt chiar o noutatate.

Un articol similar a fost publicat în numărul 151 al „Certitudinea”, o publicație antisemită și anti-UE care se află în al șaptea an de apariție.

„Poate fi steaua albastră a lui David, de pe zidurile Parisului, un tag antisemit?” este titlul articolului, în care discută despre faptul că 250 de desene albastre cu Steaua lui David au apărut la sfârșitul lunii octombrie pe clădiri din Paris și din suburbiile sale. Autorii erau din Rebublica Moldova și au fost arestați.

„Concluzia mea este că apariția acestui simbol evreiesc nu are și nu poate avea nici o seminificație negativă, fiind vorba de o supra-interpretare abuzivă, construită prin complicitatea dintre presa franceză manipulatorie, dirijat reactivă și anume interese comunitare, împănate cu manifestări de psihopatie colectivă”, scrie Dan Culcer.

Articolul lui Dan Culcer din publicația Certitudinea
Articolul lui Dan Culcer din publicația Certitudinea

În același număr al publicației „Certitudinea”, mai apar și alte articole antisemite: „«Holocaustul» – noua religie a lumii” sau „Insulte iudeo-khazare. România va dispărea de pe hartă pentru că o lăsați să moară”. Acesta din urmă este semnat chiar de către directorul publicației, Miron Manega.

De asemenea, publicația are articole anti-UE, de tipul „Mai stalinist decât Directivele NKVD pentru Europa de Est. Regulamentul European al Cezurii Digitale”.

Citește și: 52% dintre români nu sunt de acord cu introducerea disciplinei „Istoria evreilor”

„Certitudinea” distribuită la spectacolele lui Dan Puric

Publicația „Certitudinea” a mai fost implicată într-un scandal în 2022, când 500 de exemplare au fost distribuite în Teatrul Național din București (TNB) cu ocazia unei eveniment organizat de actorul Dan Puric. 

Europa Liberă a vorbit cu directorul publicației, Miron Manega, „ispravnic de concept”, cum îi place să se autointituleze, conform casetei redacționale. Acesta a considerat faptul că oamenii s-au scandalizat cu privire la conținutul revistei drept o exagerare.

„Mai ales în chestia asta care este inflamată acum legat de antisemitismul sau putinismul Certitudinii, sunt circumspect că poate să apară altceva decât ceea ce spun”, a declarat Miron Manega.

Printre colaboratorii publicației se numără și Dan Puric. Iar în ediția în care apare articolul lui Dan Culcer, mai apare și un text al Dianei Șoșoacă.

Miron Manega este și vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). A fost premiat la Gala UZPR din 2022 difuzată pe TVRi, unde și vorbește de „Certitudinea”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
7 COMENTARII
  1. destul de echivoca argumentatia ca DC este antisemit, desi poate fi „la sange” (dar se automodereaza), insa s-ar putea sa fie o persoana credincioasa sau chiar religioasa, motiv pentru care (banuind asta), nu i-am reprosat nimic si niciodata, cand -in anul 2000- i-am trimis niste mesaje ( la revista Asymetria) pentru a-mi publica o carte f. speciala, a zis ca vrea sa-mi cunoasca CV-ul, pentru ca „publica doar lucrari de la persoane cu ceva activitate in bransa”( sau cam asa ceva), am lasat-o balta, vorba iliescului, „nu poti sa-i pui omului sula in coaste!”

    • Bună ziua, Domnule LevSt. Aveți probabil încă adresa mea mail. Nu-mi amintesc de mesajul meu de răspuns. Textul pe care îl citați între ” , că ar fi răspunsul meu, nu corespunde manierei mele de a răspunde unor colaboratori eventuali. Cuvântul branșă nu-l folosesc deloc. De aceea vă rog să-mi trimiteți atât ipoteticul meu răspuns cât și cartea foarte specială despre care pomeniți aici. Vă voi răspunde după lectură. Adresa mea fiind publică o pot înscrie aici : romanipresse@gmail.com Cu tot binele, Dan Culcer

    • Domnule Răzvan Chiruță, vă rog să modificați textul dv. înlocuind cuvântul „evreii ” cu „unii evrei”. Nu am utilizat acest gen de metonimie, adică de generalizare, esponsabilitatea utilizării unei generalizări stupide de acest tip, vă revine în întregime. Observațiile și criticile mele se referă la cinci persoane, nu la comunitatea mondială a evreilor, nici la cetățenii statului Israel. Cazul Stelei lui David a fost clarificat de ziariști corecți de la postul de radio EuropaLiberă Moldova, confirmând analiza mea. Vă rog să introduceți erata necesară în locul unde ați difuzate o afirmație falsă, devreme ce simpla publicare a analizei mele este considerată o probă de antisemitism. Dan Culcer

  2. Domnule Redactor șef,
    Difuzarea unei informații false, recunoscută ca atare devreme ce ați publicat comentariul meu anterior, implică exprimarea regretului și difuzarea informației corecte, sub semnătura autorului responsabil. Aștept regretul și corectura în textul dv, nu la comentarii. Toate astea fac parte din etica profesionala a ziaristului. Nu-i așa, Domnule Răzvan Chiruță? V-am lăsat un mesaje pe pagina dv de Facebook. Puteți utiliza linkul respectiv pentru a publica replica mea la calomniile Dlor Manolescu, Oișteanu, Cornea, în chiar cuprinsul independentei dv publicații. Ca să nu vă pierdeți vremea, copiez aici mesajul meu de pe pagina dv FB.
    Domnule Răzvan Chiruță, ați publicat la 14/12/2023, pe situl PressHub sub semnătura dv un material cu caracter calomnios intitulat Derapajul antisemit al lui Dan Culcer nu este un accident. Ce scrie în „Certitudinea”. Regula de presă și de justiție cere ca o acuzație să fie demonstrată de acuzator. In justiție se ascultă și partea adversă. Ceea ce dv nu ați făcut și nici nu ați încercat să faceți. Adresa mea mail este publică, sursa cea mai simplă pentru a o obțin era să vă adresați redacției Vatra, unde sunt colaborator. Ceea de asemenea nu ați făcut. Vă cer să publicați în paginile PRESSHUB, unde sunteți redactor șef, Comunicatul meu de presă care conține toate precizările necesare privitoare la acest caz de calomnie prin presă.
    Salutări colegiale Dan Culcer
    E suficient să publicați textul următor, activând linkul integrat :
    Bună ziua, vă trimit un comunicat de presă, cu valoare de protest, adresat de mine colegilor scriitori și cititorilor noștri. Textul poate fi difuzat imediat. Comunicatul, dimpreună cu linkurile explicative complementare se pot citi și recupera la adresa următoare :
    https://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/2024/01/texte-si-surse-documentare-contextul.html
    Mulțumesc. Dan Culcer

  3. https://www.lemonde.fr/international/article/2024/02/22/une-operation-de-destabilisation-russe-a-vise-plusieurs-pays-europeens_6217989_3210.html
    La această adresă se află confirmarea oficioasă sau poate chiar oficială că imprimarea pe ziduri a stelelor albastre de pe steagul statutului Israel nu avea nici un fel de sens antisemit, așa cum am scris în câteva rânduri, nu doar în Certitudinea ci și în revista Vatra și apoi pe blogul lui Ion Cristoiu, la rubrica mea, Sociograme. Dar sistemul de presă pe care îl practicași poate fi descris simplu: aruncați o piatră în baltă și apoi fugiți tăcuți, sau strigând, Nu eu am aruncat piatra. Nu recunoașteți public sub semnătură redacțională că ați afirmat un fals, fără să vă documentați până la rădăcina evenimentului. Poate vă cereți scuze acum, domnule Chiruță, ca redactor-șef? Cu tot binele, Dan Culcer

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...

Cum arată vila unde fac arest fiii „vrăjitoarei” Sidonia, criminalii de la Padina

Acest imobil din Sectorul 5 este locul unde frații...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 2 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 2: inițial cinci...