Din 2025 România va fi într-un Benelux balcanic? Există marginalizare și dincolo de Schengen aerian?

Data:

Românii și bulgarii nu sunt primiți pe aeroportul din Viena fără formalități? Există un soi de marginalizare și dincolo de Schengen aerian? Care sunt perspectivele după alegerile din Austria?

Un vicepreședinte al Comisiei Europene dă asigurări că din 2025 România va intra și cu frontierele terestre în Schengen iar de la Marea Neagră la Marea Egee se va circula fără nicio graniță.

Un europarlamentar român povestește că a ajuns ieri cu avionul la Viena și că nici vorbă de ridicarea controalelor pe aeroport, așa cum ar sugera admiterea țării în Spațiul Schengen cu aeroporturile și porturile maritime.

Membru al grupului popularilor europeni, Eugen Tomac a fost revoltat că poliția de frontieră austriacă nu se conformează noii situații.

Un jurnalist bulgar care a experimentat funcționarea mini-Schengenului pentru cele două state a relatat o situație similară.

Regulile Schengen permit impunerea controalelor „în ultimă instanţă”, pentru evitarea ameninţărilor grave la adresa securităţii interne sau a politicii publice.

Austria a impus verificări pe termen limitat la frontierele cu Cehia, Slovenia, Slovacia și Ungaria. În Schengen însă, astfel de controale au devenit normale iar spațiul nu funcționează întotdeauna fără obstacole.

Citește și: Claudiu Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită la CJ Constanța, n-a trecut în declarația de avere o moștenire de 13 hectare pe litoral

Viena a pretextat prin presiunea pe care o are asupra sistemului de primire a cererilor de azil

De fapt, controalele inopinate pot fi făcute oricând inclusiv pe aeroporturi. Eugen Tomac le consideră însă abuzive, de vreme ce sunt aplicate chiar din ziua în care România și Bulgaria au fost acceptate parțial în Spațiul de Liberă Circulație. Pentru verificările impuse deja în scris față de celelalte state din fostul bloc socialist, Viena a pretextat prin presiunea pe care o are asupra sistemului de primire a cererilor de azil, precum şi prin riscurile care vin din traficul de arme și de persoane şi din reţelele criminale generate de războiul din Ucraina.

„Dacă Guvernul Nehammer nu încetează această formă de discriminare imediat, voi cere viitoarei Comisii Europene, dacă va dori votul meu, să acţioneze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene acest abuz de putere”, a declarat Eugen Tomac, insistând ca președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să intervină.

Ministrul austriac de Interne refuză din nou aderarea completă a României la Schengen


Pe de altă parte, ministrul austriac de Interne refuză din nou aderarea completă a României la Schengen, după cum a rezultat din declarațiile de zilele trecute pe care le-a făcut într-o conferință comună cu omologul său român.

Gerhard Karner a explicat că deocamdată „ar fi greșită” stabilirea unei date concrete pentru aderarea Bulgariei și României cu frontierele terestre:

„Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este vorba despre presiunea exercitată asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen.

Demersurile noastre au dat deja roade”, s-a lăudat oficialul austriac.

Citește și: Andreea Pora: Pentru mediul privat, coaliția PSD-PNL va fi precum ciuma. Nu prosperitate, ci sărăcie și afaceri închise

La 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii și bulgarii așteaptă să fie primiți și în Schengen. Există multe motive să stea în afară, dacă sunt citite rapoartele privind traficul de persoane și de droguri, dar astfel de rapoarte nu menajează nici țările care deja se află înăuntrul spațiului.

Există, totuși, și destule argumente în favoarea primirii lor, de vreme ce toate celelalte state ale Spațiului sunt pentru.

Articolul integral, în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...