DOCUMENT Nicolae Ciucă susține că nu știa ce se întâmplă în azilurilor groazei. CRJ i-a trimis sesizări de 3 ori

Data:

Centrul de Resurse Juridice a arătat că a adus în atenția guvernului condus de Nicolae Ciucă încă din luna februarie a acestui an ceea ce se întâmpla în „azilurilor groazei” din Voluntari. ONG-ul îi solicita premierului de la acea vreme să ia măsuri după ce, atât Ministerul Muncii, dar și celelalte autorități sesizate anterior nu au făcut niciun demers. Cu toate acestea, Nicolae Ciucă spune că nu a știut nimic despre acest subiect.

Președintele PNL a fost întrebat dacă a fost informat din partea vreunui minister de ceea ce se întâmpla în aceste centre pentru bătrâni încă din vremea când acesta era premier.

Citește și: Proteste organizate în Piața Victoriei din Capitală, pentru demiterea miniștrilor Gabriela Firea și Marius Budăi

„Știți foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecință. Ca atare, nu am avut astfel de informări și sunt convins că indiferent de ce instituție a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, și atunci și acum, măsurile trebuie să fie aceleași”, a declarat Nicolae Ciucă.

Autoritățile nu și-au asumat cercetarea cauzelor abuzurilor

Cei ce la CRJ susțin că „nicio autoritate nu și-a asumat cercetarea cauzelor care au condus la abuzuri și încălcări grave ale drepturilor persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități sesizate în ultimele luni”.

Citește și: Managerul unui centru de îngrijiri paliative:  „Anormalului îi trebuie doar timp să devină normal”

Prin urmare, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României solicitându-i să se sesizeze pe baza raportului său cu scopul de a preveni alte încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, cămine pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie.

În solicitarea adresată lui Nicolae Ciucă, cei de la CRJ au inclus 3 rapoarte din județul Ilfov făcute chiar de ei „care vin în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative, respectiv:

· la data de 7 septembrie 2022 – la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – Voluntari, jud. Ilfov;

· la data de 7 septembrie 2022 și respectiv 1 noiembrie 2022 la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” – Afumați, jud. Ilfov;

· perioada septembrie – noiembrie 2022 la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” – Voluntari, jud. Ilfov;

În urma cărora au fost întocmite mai multe Rapoarte de monitorizare în care au fost cuprinse o serie de nereguli și încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități constatate la fața locului”, se arată în cererea celor de la CRJ.

CRJ a sesizat toate instituțiile competente

Centrul de Resurse Juridice solicitau ca premierul să constate „ existența unei reale diferențe de forțe între instituțiile obligate să ia măsuri în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități și instituția desemnată în calitate de Mecanism de coordonare și control și pe cale de consecință să dispună realizarea demersurilor ce se impun pentru remedierea unei asemenea situații cu totul absurdă”.

ONG-ul arată în acest document faptul că toate instituțiile competente au fost sesizate cu privire la neregulile găsite, însă fie nu au primit niciun răspuns, fie au primit răspunsuri superficiale.

Spre exemplu, cei de la Ministerul Muncii au transmis în data de 6 martie că necesitatea respectării prevederilor legale pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale au fost aduse la cunoștința furnizorului de servicii sociale de către MMSS în cadrul procesului de licențiere a unuia dintre azilurilor pentru care CRJ a făcut raport.

Extras din răspunsul primit de CRJ de la Ministerul Muncii legat de „Casa Cora” în data de 6.03.2023

DGASPC Ilfov le-a transmis celor de la CRJ că, la ultima vizită efectuată la unul dintre azilurilor în cauză erau respectate condițiile minime de igienă și de locuit, potrivit standardelor specifice.

Extras din răspunsul primit de CRJ de la DGASPC Ilfov în data de 21.02.2023

Sesizarea, trimisă de 3 ori

Sesizarea redactată pe 28 februarie și trimisă către Cancelaria premierului și către consilierul de stat Mădălina Turzape pe 1 martie nu a primit niciun răspuns. Prin urmare, cei de la CRJ au retrimis aceeași solicitare atât pe 10, cât și pe 11 aprilie.

CRJ a mai arătat că „în vederea cercetării și sancționării faptelor de natură penală constatate de către reprezentanții CRJ în vizitele de monitorizare și pentru a duce la îndeplinire obligațiile morale de protejare a drepturilor persoanelor cu dizabilități au fost formulate doua plângeri penale și depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.”

ONG-ul atrage atenția asupra faptului că, deși ministrul muncii susținea în urmă cu 3 luni că toate aceste cămine de bătrâni au actele în regulă, acum le cere celor de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială să le retragă licența de funcționare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...