Două camere de audieri pentru minori la Suceava și Botoșani

Data:

Două camere de audieri pentru minori au fost inaugurate la începutul acestei săptămâni, respectiv luni și marți, (19-20 iunie), la Suceava și Botoșani. Inițiativa aparține Centrului Advocacy și Drepturile Omului (CADO) și Asociației Institutului pentru Parteneriat Social din Bucovina (IPSB), fiind realizată în cadrul proiectului „ReACT – Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție penală”, având sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

La Suceava, camera este găzduită de către Centrul de Primire Minori în Regim de Urgență Suceava, iar la Botoșani de Serviciul de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC). 

Se reduce pericolul retraumatizării si revictimizării

Cele două camere sunt adaptate nevoilor copiilor, victime ale infracțiunilor, fiind dotate cu tehnologie audio-video de ultimă generație, care facilitează înregistrarea interviului și comunicarea   între intervievator și alți specialiști aflați in camera tehnică (polițiști, avocați, asistenței sociali, procurori), fiind disimulate discret așa încât copiii să se simtă în siguranță și să nu fie afectați de procedurile pe care le implică aceste situații. În comparație cu o cameră obișnuită de audiere, camerele permit ascultarea minorilor, martori sau victime ale tuturor formelor de abuzuri fără să aibă contact cu celelalte părți implicate, reducând pericolul retraumatizării și revictimizării.

Prezentă la ambele evenimente, Cerasela Bănică, secretar de stat în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, fost director al CADO, și-a exprimat speranța că aceste camere, „să fie folosite la maxim, nu doar de DGASPC, ci de toate Birourile de Poliție care se ocupă de astfel de fapte, Parchete, inclusiv judecătorii”.

Citește și: Minorii din sistemul de protecție au vorbit împotriva traficului de copii

„Am încercat prin acest proiect să realizăm lucrurile pe care le considerăm noi necesare atât din punct de vedere legislativ, cât și în ceea ce privește apărarea copilului în practică”, a declarat Cerasela Bănică. 

Vasile Gafiuc președintele Asociației Institutului Bucovina a precizat ca este nevoie ca DGASPC-urile să urmărească permanent formarea continuă și specializarea personalului care ar trebui să utilizeze cu profesionalism infrastructura creată: „Am decis împreuna cu liderul de parteneriat CADO că aici la DGASPC este locul cel mai bun pentru aceasta investiție în amenajarea unei camere de audiere pentru copii, întrucât ar putea beneficia de ascultare toți copii victime ale abuzurilor și acest serviciu ar trebui să deservească întreg județul”.

Directorul executiv al Asociației Alternative Sociale, dl Alexandru Gulei, prezent la unul din evenimente a declarat că „Noi am realizat la instanțe și la parchet astfel de camere, dar noi considerăm că aici este locul unei astfel de camere. Copiii n-ar trebui să meargă într-un loc în care se află și cei care au comis faptele pentru care sunt audiați. Copiii ar trebui să meargă într-un mediu luminos, prietenos, cald, unde ei să se simtă în siguranță și să poată vorbi despre lucruri foarte serioase. Camerele sunt destinate unor situații grave, în care nu ne dorim să găsim copii, dar dacă e să se întâmple aceste lucruri, să aibă loc aceste proceduri, pentru a nu fi traumatizați, să nu fie afectați de procedura în sine, ei au nevoie de astfel de camere”.

Citește și: Cum a ajutat Facebook la destructurarea unei rețele de trafic de minori

Raportul CADO 2022

Necesitatea acestor spații de ascultare a minorilor răspunde siuației curente dramatice privind protecția deficitară a copilului în cadrul procedurilor penale, ilustrată prin Raportul Inspecției Judiciare din 2022 care constata că în 2021 niciuna dintre declarațiilor luate de organele de urmărire penală ale victimelor minore nu a fost înregistrată audio-video, ceea ce dus la audieri repetate cu un efect dăunător asupra dezvoltării psihice și emoționale a copiilor. Potrivit raportului CADO 2022, în cauzele privind traficul de minori, judecătorii audiați au afirmat că toate dosarele cuprindeau declarația scrisă a victimelor minore. Situația a fost raportată anterior și de Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale, care a afirmat că „înregistrarea înainte de judecată este rareori folosită pentru a reduce numărul de audieri”.

La nivel național, în cadrul DGASPC-urilor sunt funcționale doar trei camere pentru audierea minorilor, iar la nivelul parchetelor alte 8 camere care sunt amenajate și echipate la standarde asemănătoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...