Cum a pierdut România mai bine de 120 de tone de aur în 80 de ani

Data:

Cum a pierdut România mai bine de 120 de tone de aur în 80 de ani. ​Potrivit unui comunicat al BNR, rezerva de aur a României este de 103, 6 tone, din care 61,2 tone se află în custodie la Banca Angliei.

În urmă cu câteva luni, o echipă din BNR a plecat acolo să facă verificarea anuală a stocului de aur din subsolul Bank of England.

„Anual, o echipă de auditori verifică existența fizică a aurului din rezerva României. Merg în subsolurile Bank of England, pipăie aurul, îl cântăresc, verifică puritatea și fac un raport. La niciuna dintre auditări nu s-a constatat vreo neregulă. Aurul e acolo „viu și nevătămat”, au declarat vineri pentru HotNews oficiali din Banca Națională.

În 1944, România dispunea de o cantitate record de aur în rezerve- circa 244 de tone. Mai mult decât dublul rezervei de azi. Pe atunci, aurul era ținut la băncile centrale din Anglia, Franța, Elveția, Olanda, Belgia sau la FED (sistemul băncilor centrale americane). Cu 10 ani înainte, România avea doar puțin peste 92 tone aur fin, din care circa 15 tone erau plasat la Banca Franței.

Citește și Sorana Cîrstea, victorie spectaculoasă la US Open. Românca s-a calificat în premieră în optimi

Anul trecut, băncile centrale s-au înghesuit să facă achiziții de aur, pe fondul războiului din Ucraina și a tensiunilor internaționale. Ideal ar fi ca rezerva de aur să fie cam 10% din totalul activelor din rezervă. Unele țări având această pondere mai mică de 10% au făcut achiziții, mai spun experții BNR.

Cum s-a ajuns aici?

„În 1915 stocul de aur al României ajunsese la 64 tone, iar în anul următor s-a dublat, atingând 143 tone. Această creștere spectaculoasă se explică și prin măsurile luate în perioada neutralității din 1915 până 1916, când s-au introdus taxele de export la cerealele românești, taxe ce erau achitate de importator în aur efectiv. Plata acestor taxe de export în aur au dublat valoarea rezervelor de aur de la BNR”, a explicat Guvernatorul Isărescu. România, având statut de țară neutră, vindea aur și Germaniei și Rusiei, ambelor țări beligerante. Iar rezerva creștea.

După al doilea război mondial a venit dezastrul pentru aurul românesc. Circa 96 de tone de aur a fost mutat odată cu Tezaurul în URSS, fără ca cineva să se gândească că noii noștri „aliați” ne vor trage o țeapă uriașă. Apoi, o altă parte din aur s-a dus pe plata importurilor românești, garantate în aur.

Cum nu se găseau bani destui când venea scadența, România ceda din rezerva de aur. Peste 100 de tone de aur au fost cheltuite pe importul de cereale, multe aduse din fosta Uniune Sovietică. Mai multe puteți citi în Hotnews.

sursa foto – Fortuneindia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Restricții de trafic pe autostrăzile A1 și A10. Circulație îngreunată pe DN 22A

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...