„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi | ReporterIS

Data:

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi. Ministerul Cercetării alocă 2,5 milioane de euro nerambursabili pentru renovarea bibliotecilor județene și digitalizare, conform secolului XXI. Dar prima condiție este ca bibliotecile să aibă un sediu. La Iași, condiția nu mai este îndeplinită de 20 de ani: Biblioteca Județeană are doar un contract de închiriere reînnoit anual.

E în spațiul insalubru de la Galeriile CUB, printre baruri și frizerii, iar cărțile sunt ținute pe hol

Oradea a accesat banii și a început lucrările: 20 de comune vor avea acces cu aparatură performantă la cărțile digitalizate. Așa se întâmplă peste tot în lumea civilizată

Copiii din județul Iași nu au acces la carte, pentru că Alexe și Chirica nu citesc deloc și doar își pun coroana de Oraș Regal pe cap

În alte județe s-a putut

În 2022, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat lansarea unui proiect pentru modernizarea și digitalizarea bibliotecilor județene din România. Cinci din toată țara urmau să primească fonduri europene din PNRR pentru modernizarea și dotarea sediilor cu stații de lucru, alte 37 primeau bani pentru digitalizare.

Citește și: Cetățeni străni prinși în flagrant vânzând ecstasy, ketamină și cocaină în Mamaia

Pe lângă banii pentru sediile centrale al liderilor de proiect, existau bani și pentru 15-20 de biblioteci din comunele județului care, la rândul lor, ar fi fost modernizate. În județul Bihor banii au fost luați, au început deja lucrările.

Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi nu are un sediu pe care să se bazeze

La Iași nici nu va fi accesat proiectul. Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi nu are un sediu pe care să se bazeze, pentru că este închiriat anual. Practic, județul Iași nu este capabil să ofere un sediu permanent bibliotecii sale, astfel că proiectele de 2,5 milioane de euro fiecare sunt ratate din start.

Citește și: Primele proiecte contractate prin Programul Regional Vest- fonduri nerambursabile de 62,7 milioane euro

Chirica și Alexe sunt doi baroni într-un oraș regal și acest lucru e suficient: nu mai e nevoie de o mare bibliotecă județeană, făcută pe bani europeni.

Articolul integral, în ReporterIs


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Amenajarea centrului expozițional de la Cazinoul din Constanța va costa 1,5 milioane de euro | Info Sud-Est

Primăria Constanța a semnat, zilele trecute, contractul pentru realizarea...

Încă o vară cu trafic infernal în Oradea, din cauza șantierelor | Bihoreanul

Trafic infernal în Oradea. Municipalitatea are planificate șantiere pentru...

Societatea de salubrizare din Iași, contract din bani publici pentru iubita directorului | Reporter de Iași

Salubris, societatea de salubrizare din Iași, deținută de Consiliul...