Victorie istorică a opoziţiei la alegerile locale din Turcia. Erdogan pierde iar Istambulul

Data:

Victorie istorică a opoziţiei la alegerile locale din Turcia, recunoscută de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Liderul a recunoscut victoria, care, în opinia lui, reprezintă un „punct de cotitură” pentru tabăra sa, la putere din 2002, comentează AFP, citată de Agerpres.

După numărarea a aproape 99% din voturi la nivel naţional, opoziţia turcă a provocat partidului AKP (islamist-conservator) al şefului statului cel mai mare dezastru electoral din ultimele două decenii.

Social-democrații de la CHP, principalul partid de opoziţie, au revendicat victoria la Istanbul şi Ankara, cele mai mari două oraşe din Turcia, şi a cucerit multe altele, precum Bursa, mare oraş industrial din nord-vest aflat sub controlul AKP din 2004.

Citește și: Percheziții într-un dosar penal pentru trafic internațional de droguri de risc – PRESShub

Victorie istorică a opoziţiei. „Democraţia se va răspândi”

Luni este așteptată proclamarea rezultatelor finale de către Înalta comisie electorală (YSK), care va confirma aceste rezultate, deja integrate de principalii interesaţi, printre care şeful statului.

Preşedintele turc a promis, în faţa unei mulţimi abătute, neobişnuit de tăcută, la sediul din Ankara al partidului său, că va „respecta decizia naţiunii”.

Anterior, primarul în exerciţiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, şi-a anunţat realegerea în fruntea celui mai mare oraş al Turciei, pe care l-a cucerit în 2019, fără să aştepte măcar proclamarea rezultatelor oficiale.

„În această seară, democraţia se va răspândi (…) în pieţe, pe străzi, în universităţi, în cafenelele şi restaurantele din Istanbul”, a declarat edilul oraşului în faţa a zeci de mii de susţinători, foarte veseli, adunaţi în faţa sediului primăriei, sub un val de drapele roşii turce şi bombe fumigene.

La Ankara, primarul CHP Mansur Yavas, cu un avans considerabil, a revendicat şi el victoria, declarând în faţa unei mulţimi entuziaste că „cei care au fost ignoraţi au trimis un mesaj clar celor care conduc această ţară”.

„Alegătorii au ales să schimbe faţa Turciei”, a spus liderul CHP, Ozgur Ozel.

Pe lângă Izmir (vest), al treilea oraş al ţării şi bastion al CHP, şi Antalya (sud), unde partizanii opoziţiei au început să sărbătorească victoria în stradă, principala formaţiune a opoziţiei a realizat un progres spectaculos în Anatolia.

Ea conduce cursa în capitalele de provincie aflate de mult sub controlul AKP, potrivit rezultatelor aproape definitive care au luat prin surprindere observatorii.

Citește și: Cum reușește Cătălin Cîrstoiu să îndeplinească 4 funcții importante într-o zi: nu răspunde la telefon

Victorie istorică a opoziţiei. Angajamentul lui Erdogan nu a fost suficient

Recep Tayyip Erdogan – 70 de ani, dintre care 21 de ani la putere – s-a implicat personal în campanie, în special la Istanbul, „bijuteria” ţării, capitala ei economică şi culturală unde a fost primar în anii 1990 şi care a basculat la opoziţie în 2019.

Angajamentul şefului statului, care a anunţat la începutul lui martie că aceste alegeri sunt „ultimele pentru el”, nu a fost însă suficient.

Articolul integral, în Agerpres


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...