Erika Isac și dezvrăjirea femeilor prin Macarena. Despre România misogină

Data:

Erika Isac și dezvrăjirea femeilor prin Macarena. „Dați mereu vina pe victime ca idioții”, „Dacă n-ai vagin nu ai dreptul la opinie” sunt versurile trapperiței care i-au indignat pe mulți dintre cei care s-au obișnuit cu o Românie misogină.

Piesa scrisă și cântată de Erika Isac a lansat dezbateri paralele pe rețelele sociale

Macarena, piesă scrisă și cântată de trapperița Erika Isac, a lansat dezbateri paralele pe rețelele sociale, după ce i-a scandalizat pe pudibonzi și a fost aplaudată de cei care văd că România a rămas încă o țară a violatorilor greu de pedepsit.

În România 55% din populație crede că violul poate fi justificat

Adevărul spus direct în cuvinte puține și dure șochează ipocrizia colectivă ca și cum cuvintele ar fi de vină că în România cel puțin una din patru femei este sau a fost agresată de partenerul ei.

Șochează pentru că, în continuare, în România 55% din populație crede că violul poate fi justificat „în anumite situații”:

„Dați mereu vina pe victime ca idioții” spune Erika Isac în versurile ei, știind și ea, din statistici, dar nu numai, că jumătate dintre români dau vina pe victima violului, nu pe violator.

Într-o țară în care violatorii sunt crezuți iar frații Tate devin un fenomen demn de imitat fiindcă propovăduiesc violența ca noua identitate masculină, Macarena Erikăi Isac e pusă la zid fiindcă folosește expresiile pe care doar partea macho a societății le-a exersat până acum în rap, trap și alte genuri.

Erika Isac și dezvrăjirea femeilor prin Macarena. Ipostaze care tulbură imaginarul colectiv

Fiindcă în clip folosește ipostaze care tulbură imaginarul colectiv: artista goală, dar blurată, având părul împletit în codițe, care o țin legată de o condiție nedorită, pune în versurile ei marile probleme ale fetelor și femeilor:

„Bărbatului i-e frică să nu fie păcălit/că fata n-arată ca-n poze”/„femeii i-e frică să nu-l apuce pe-ăsta psihoze/să nu-l apuce omoru/să nu-l apuce violu/să n-apuce s-o bată/să n-apuce s-o îmbete/”. 

Melodie fanion

Macarena, o pastișă asumată după hitul grupului Los Del Rio de la mijlocul anilor 1990, a fost transformată într-o melodie fanion de Erika Isac.

Lansată de Ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie, piesa de două minute și jumătate are deja doar pe Youtube  peste un milion și jumătate de vizualizări și a stârnit pe rețelele sociale în același timp valuri de indignare și aplauze. 

Citește și: Șase luni de la cazul care a șocat întreaga țara: moartea tinerei Alexandra Ivanov în Maternitatea din Botoșani 

„Doresc fete la orice bagabont fără rețineri/să simți cum e să n-o poți proteja de alții ca tine”. Prejudecățile sunt descompuse în puzzle-uri simple:

„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/să ne protejeze de cine?”. Sau enumerarea despre ce se cade să facă femeile și ce nu, cu cea mai comună concluzie:

„Femeia trebuie să spele, să calce și s-ajute”.

„Dacă n-ai vagin, nu ai dreptul la opinie”

Erika Isac, 24 de ani, nu e la prima manifestare feministă. În Tupeistaspune  direct „Dacă n-ai vagin, nu ai dreptul la opinie”.

Lansată în octombrie 2023, piesa întoarce pe dos clișeele despre femei și le aplică în metafore vizuale bărbaților.

La fel în Femei, în care apar coapse cu vergeturi și sandale roz masive strivind soldățeii de plastic.

Preluiare Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „…sa nu-l apuce omoru,/ sa nu-l apuce violu…”___–____deobicei, cronologic, este invers, dar cazurile de necrofilie arata ca este posibil si asa, insasi in cel mai bun roman romanesc(?) „Rascoala”, Nadine(nora boierului Iuga), este violata sadistic, in timp ce era strangulata cu mainile, iar autorul ii zice urmatorului ,” vezi, poate mai este calda”…///2- „… scandalizat pe pudibonzi…”__–__ ceva ani in urma(10-15-20) un secretar de stat9sau mare director) a fost concediat(sau obligat sa demisioneze) pentru ca a „indraznit” sa spuna un adevar deja evident si din ce in ce mai evident, anume ca nu-stiu-ce-procent din femeile/fete plecate din tara, sun plecate -de fapt- la produs, adica practica virtuos (adica viguros) „cea mai veche profesie”, care o aduce -din nou- in actualitate pe Nadia Gray, cu premonitia sa…

  2. Valul de ură cu care s-a confruntat Erika Isac la 15 ani, jignită de adulți: ”Pentru că purtam pantaloni scurți” ___–____riscul care apare cand devii -cumva- VIP…Si trebuie sa-l iei, nu exista alternativa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...