Țara unde toate femeile sunt agresate

Data:

Nu există nici o femeie peste 25 de ani, din România, pe care să o cunosc și care să nu aibă măcar o poveste despre momentul în care a fost agresată. Unele grav, prin abuz sexual și bătăi, altele hărțuite pe stradă, în scări de bloc sau la serviciu. Până la hărțuire verbală și glume de autobază.

Glumele sunt de autobază, dar nu le fac doar muncitorii sau șoferii. De fapt, femeile sunt agresate la toate nivelurile sociale, indiferent de mediul în care lucrează.

Nu este nici o garanție că ai biroul într-o corporație, nu ești mai protejată pentru că ești colegă cu intelectuali. Agresiunea asupra femeii nu este practicată, în România, doar de infractori, bărbați de joasă speță sau cu probleme psihice.

În mediul universitar, după cum au dezvăluit mai multe anchete de presă, este chiar mai periculos pentru o fată sau o femeie decât pe mult blamatul șantier.

România este țara unde toate femeile sunt agresate, iar revelația asta șocantă am avut-o târziu, după multe discuții cu rudele, prietenele, iubitele și colegele mele.

Nu am găsit până acum măcar o femeie care să nu fi fost atinsă pe stradă, așteptată în scara blocului sau care să nu se întâlnească cu un exhibiționist. Mijloacele de transport în comun sunt un pericol, taxiurile sunt un pericol, simpla plimbare poate fi un pericol.

Și nu, nu este vina victimelor, oricât ar încerca bărbații să invoce acest argument.

Am spus-o și o voi repeta de câte ori este nevoie: nu există nici o justificare pentru agresarea altei persoane.

Citește și: Erika Isac și dezvrăjirea femeilor prin Macarena. Despre România misogină

Dacă eu mâine decid să ies în chiloți pe stradă, pentru că așa îmi place mie, că așa cred eu că este la modă, nu înseamnă că pot fi agresat de ceilalți pentru că „le-am făcut poftă” și „i-am tentat”.

În exemplul acesta extrem, pot fi cel mult fi amendat că încalc o limită a decenței, dar asta este treaba autorităților, în limitele legii.

Așadar, argumente de tipul „fusta prea scurtă”, „dar și ea l-a provocat”, „și ea a căutat-o”, „și ei i-a plăcut” și alte asemenea nu au absolut nici o valoare.

Victima nu este niciodată de vină, oricât de greu le-ar fi să înțeleagă unor polițiști-comici, diverșilor frustrați de pe rețelele sociale sau chiar altor femei.

România are o reală problemă în ceea ce privește agresiunea față de femei.

Și, mare atenție la acest aspect extrem de important. Foarte mulți dintre agresori nu sunt necunoscuți, nu sunt băieți la prima întâlnire sau cu care fata a intrat în contact pentru că „a fost imprundentă”.

Agresorii, de prea multe ori, sunt persoane pe care victimele le cunosc.

În România, 1 din 4 femei au fost agresate fizic sau sexual de partener și aproximativ 8 copii ajung zilnic victime ale infracțiunii de act sexual, potrivit raportului de monitorizare a acțiunilor de violență împotriva femeilor și a minorilor, realizat de Centrul Filia.

Aproape 40.000 de plângeri având ca obiect violenţa domestică au fost înregistrate de poliţişti la nivel naţional, în primele opt luni ale anului trecut, potrivit Agenției Naționale Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați.

De multe ori, comunitățile îi protejează tocmai pe abuzatori. PRESShub a scris anul trecut despre faptul că un bărbat, de 31 de ani, din comuna Ruginești, ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. Ce credeți că s-a întâmplat?

Sătenii au intrat masiv pe pagina noastră de Facebook, cu comentarii în care i-au luat apărarea bărbatului. Mai mult, au reportat articolul până la faza în care rețeaua de socializare l-a șters.

O melodie care ridică problema abuzului asupra femeii a stârnit o întreagă dezbatere pe aceleași rețelele de socializare, până la punctul în care a reușit să demaște câțiva dintre abuzatorii reținuți sau cel puțin pe cei care îi susțin pe abuzatori.

Citește și: Atelierul lui Brâncuși va deveni atracția principală a Centrului Pompidou din Paris

E foarte bine, este un semn că societatea începe să conștientizeze că are o problemă în această direcție. Dar este încă prea puțin. O melodie, oricât de bună, nu poate schimba o mentalitate.

Acest lucru se poate face acasă, când vă educați băieții, la școală și în societate, tocmai prin sancționarea comportamentelor abuzive.

Să întoarcem capul și să ne facem că nu vedem, cum se întâmplă, de exemplu, în mediul universitar, nu va rezolva problema. Pentru că, da, este o mare problemă, România este țara unde toate femeile sunt agresate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
9 COMENTARII
  1. 40 mii de plangeri in 8 luni”, pare ca , intr-adevar, fenomenul este la scara f. mare, se merge pe Deuteronom 22:23, 24, -in mare- sau chiar pe un alt verset, cel care propavaduieste iertarea chiar si in caz de viol incestuos:” Te-a necinstit fratele tau? Taci soro…”- Asta este situatia din Romania si este total si f. strans corelata cu orele de religie in scolile publice, de fapt tot dezastrul romanesc are la baza religia, mai ales cand seful statului este un idiot care bantuie prin biserici, iar pm-ii umbla dupa caravana cu moaste „sfinte”…De fapt, popimea din scoli nu saboteaza doar cunoasterea pragmatica, in mod direct sau subtil, acestia „indruma” tinerii(si tinerele-mai ales!) sa plece din tara, ei stiu deja, ca o familie care primeste cateva sute de euro/ luna (din strainatate), va face pomeni, sarindare, botezuri, inmormantari, etc., somptuoase, tocmai pentru a-si afisa opulenta, iar marii castigatori sunt popii, care-si primesc portia lor…

    • Vad foarte des cum pt toate relele e scoasă vinovată religia. E o tâmpenie. Nu religia il învață pe om sa fie rău. Omul e rău sau bun în funcție de ce vrea el. Și dacă mâine ar dispărea toate bisericile, popii și religiile, unii tot ar viola, omorî. Ca si cum pana sa apară religiile pe pamant, oamenii erau toți sfinți… bullshit. Cauta sa vezi cum poți tu îmbunătăți educația unei femei, sau a unui bărbat, nu mai spera la utopii de genul lipsa religiei și nu mai cauta scuze cum ar fi prezenta religiei, asa ca nu putem face nimic pana nu dispare.

    • Daca urmariti Biblia, veti vedea ca toata omenirea s-a format prin incest, asa ca nu va mai mirati. Daca toti ne tragem din copiii lui Adam si ai Evei, care s-au inmultit … intre ei, apoi, familia lui Noe a dat nastere omenirii tot prin incest, socotiti si dvs…

  2. Primele agresiuni le-am trăit în scoala generala (înainte de 1998). Atunci am învățat sa lovesc, sa devin batausa. S-a dus naibii feminitatea pt ca mi se părea ca tre sa fiu mereu în alerta și pregătită sa dau pumni și picioare. Țin minte cum colegii s-au speriat când l-am înghesuit pe unul de-l chema Luigi pt ca se gândeau ca va veni cu gasca după mine, nu ca l-as fi bătut prea rău. Ulterior în liceul cel mai bun dintr-un oraș al Moldovei, am considerat ca e mai ok sa ma limitez la vorbe, asa ca intr-o zi in care mai mulți băieți sprijineau pereții liceului în asa fel încât sa poți trece doar printre ei, iar ei sa facă tot felul de afirmații misogine, mi-a fost atinsa limita și i-am zis ăluia de ele masculul alfa al grupului „bai puță bleaga, n-ai altceva mai bun de făcut?” Si mi-am văzut de drum. Surpriza a venit când m-am trezit ca vine după mine în sala de clasa și îmi da una peste față cu mana în care ținea niște chei. Am ales sa reclam directoarei. Concluzia care m-a scârbit a fost ca eu l-am provocat….Din pacate femeile în România sunt pe cont propriu și m-am convins încă o data de treaba asta când după ce am chemat politia ca să dau afara din casa un fost prieten care refuza sa accepte ca relația s-a terminat, politia m-a lăsat cu omul ala în casa și si-a văzut de drum. Casa fiind a mea și el neavând acte ca locuiește la mine. După ce a plecat politia, mi-a spus foarte senin ca știe sa lovească fără sa lase urme… Ultima întâmplare fiind cu persoane cu studii superioare și făcând parte din clasa mijlocie..

  3. religiile-mai complet- sunt cu adevarat vinovate de toate relele, si in toata lumea nu doar in Ro., unde cazul este mai special, oricum, tocmai pentru ca nu lasa omul sa fie el insusi, adica sa fie bun sau rau la alegere, iar pentru diversele persoane ignorante sau tampite din nascare sau „pe drum”, imensa majoritate a razboaielor inregistrate( intre natii, ( sau r. civile) au avut si au la baza diferendurile religioase, exact cum este mai noua forma de razboi interconfesional, terorismul islamic…Cat despre „disparitia religiilor” intr-adevar este drum lung , insa statisticile arata ca este in declin, iar in paralel, este usor de verificat, cele mai bune tari sunt ori Monarhii ori cu multi atei, sau amandoua situatiile…Iar despre „educatie”, tocmai asta face religia, o educatie impotriva naturalului si impotriva pragmatismului, practic inoculeaza copiilor idea ca orice ai face, totul este predestinat, asa ca mai bine dai zeciuiala la biserica si ti se implinesc dorintele…Marea nenorocire consta in faptul ca exista persoane care au trecut de alfabetizare, dar -in continuare- fac jocul popimii, care -astfel- reuseste sa paraziteze populatia, si -in special- pe cei saraci si fara prea multa educatie…Nu mai vorbim de cultura…

    • Subscriu. Cum am spus mai sus, dupa cum ne invata Biblia, omenirea toata s-a nascut prin incest. In afara ca cei nascuti din unirea lui Adam cu Eva au murit inecati la Poptop (!) o noua omenire s-ar fi format prin relatiile imcestuase din familia lui Noe! rasu’ plansu…

  4. I escaped life as a nun because of bullying and the convent’s toxic culture
    (Story by Catherine Coldstream • 1h)(…)///2- Biserica rusa din Suedia , oficina de spionaj.”___–___doar 2 titluri f. recente, care reflecta o realitate pe care lasii si incultii nu o accepta, chiar daca insasi romanii au trait o experienta si mai urata, intreaga biserica ortodoxa a fost aliatul securitatii comuniste, si-a tradat si vandut fratii catolici, pentru a le lua proprietatile si -la zi- face aceleasi ” lucrari sfinte…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...