Europa = Solidaritate. Expoziție a fotografilor români, despre refugiații ucraineni, în Parlamentul European

Data:

Fotografii care au ajuns la granița României, Moldovei și Poloniei în prima zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina au expus la Bruxelles, în Parlamentul European, fotografiile emoționante realizate cu femeile și copiii care au plecat din calea bombelor.

„Europe = Solidarity”, expoziție realizată cu sprijinul lui Octav Ganea, omul din spatele celei mai de succes agenții de fotografie de presă din România, Inquam Photos, la inițiativa europarlamentarei REPER Ramona Strugariu, a fost deschisă pe 11 noiembrie.

Vernisajul expoziției, care cuprinde 24 de instantanee realizate de fotografii Mikhail Palinchak, Jakub Porzycki, Mikhail Kalarashan, Casian Mitu, Sabin Cirstoveanu, Alex Nicodim, Adriana Neagoe, Bogdan Buda și Octav Ganea, a avut loc în prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Această expoziției este o inițiativă care ne reamintește, în cele din urmă, că Europa înseamnă solidaritate. Am văzut deja o mulțime de dovezi fotografice ale războiului nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, momente oribile și teribile care reflectă crimele.

Dar cred că ar trebui, de asemenea, să ne reamintim că pe asta se bazează Uniunea Europeană, pe certitudinea solidarității. În solidaritate, Europa este cea mai puternică și cea mai bună. Și de aceea această expoziție este de mare importanță, deoarece prezintă exemplel specifice ale remarcabilei solidarități manifestate de cetățenii europeni față de refugiații ucraineni.

Arată solidaritatea europeană la care Putin nu se aștepta sau pe care, cel puțin, a subestimat-o, a UE și a partenerilor săi internaționali”, a declarat Roberta Metsola.

Citește și: Hocus-pocus cu refugiați: Unde se duc copiii ucraineni când se duc?

Roberta Metsola, la expoziția Europe=Solidarity. Foto: Octavian Cărare

Europarlamentara Ramona Strugariu, inițiatoarea expoziției, a vorbit despre răspunsul rapid și solidar al românilor și est-europenilor încă din prima zi în care ucrainenii s-au refugiat în țările vecine din calea războiului.

„În timp ce noi căutam soluții practice pentru a veni în sprijinul refugiatiilor ucraineni, ei experimentau trăiri și emoții greu de descris în cuvinte, pe care cu greu ni le putem imagina. Frica de necunoscut, de instabilitate financiară, de gloanțe, de moarte. Dragoste pentru copiii lor, pentru soții și soțiile lor, pentru țara și cultura lor. Tristețe și frustrare pentru tot ce au construit într-o viață și a fost distrus în câteva ore. Solidaritate. Refugiații ucraineni ne-au mulțumit în atâtea moduri frumoase și ne-au învățat să fim uniți, empatici, curajoși.

Și pentru că de multe ori conceptul de solidaritate rămâne abstract, am vrut să îi dăm un sens, chiar aici, în inima Europei, prin intermediul expoziției de fotografii Europe=Solidarity, cu exemple concrete de solidaritate, la frontiere. Trebuie să continuăm, până când acest război va fi oprit”, a explicat Ramona Strugariu.

Ramona Strugariu, europarlamentar REPER. Foto Octavian Cărare

„Imaginile descriu parcursul refugiaților ucraineni încă din prima zi a invaziei ruse, de la momentul plecării la drum dintre blocurile bombardate până la momentul sosirii în țările vecine.

Așa cum am descris și în timpul evenimentului, credem că munca celor ce au ilustrat sosirea în Polonia, Moldova și România a refugiaților vine doar ca o completare a efortului incredibil depus de jurnaliștii prezenți în teritoriile invadate și contribuie la relatarea obiectivă a suferinței cauzate de razboi”, a declarat și Octav Ganea, coordonatorul expoziției organizate la Parlamentul European.

O parte dintre fotografii care au expus la Bruxelles: Jakub Porzycki (Polonia), Mikhail Kalarashan (Republica Moldova), Casian Mitu, Sabin Cârstoveanu și Octav Ganea (România). Foto Octavian Cărare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...