Firme închise, muncă la negru, emigrări! Specialiştii în construcţii din Iaşi anunţă ce va urma în economia locală

Data:

Eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor va duce la o scădere a calităţii în construcţii, lucru îngrijorător pentru Iaşi, aflat într-o zonă cu risc seismic mare. O parte dintre angajaţii din acest sector vor alege să emigreze, multe firme, în special mici şi medii, vor fi nevoite să plătească salarii „gri” sau „negre” pentru a putea rezista, iar fondurile europene vor rămâne neabsorbite.

Acestea sunt opiniile unor specialişti ieşeni din domeniul construcţiilor, privitoare la intenţia guvernanţilor de a elimina facilităţile fiscale din domeni, facilităţi acordate anterior pentru perioada 2008 – 2018 şi care constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuţiei la sănătate şi reducerea contribuţiilor la pensii. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

Citește și: Aktual24: Bărbatul care s-a înecat la Costinești era operator TV la Realitatea Plus. El a intrat în mare deși era arborat steagul roșu

288 de oferte de muncă în construcţii într-o săptămână

În fiecare săptămână, între anunţurile de posturi vacante publicate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi, peste o treime din locurile de muncă sunt destinate specialiştilor în construcţii. Până la 31 august, de exemplu, trei companii ieşene au lansat oferte de muncă pentru dulgheri, cinci firme caută electricieni de întreţinere şi reparaţii, cinci firme caută electricieni în construcţii civile, altele caută faianţari, fierari betonişti sau finisori terasamente, în timp ce multe altele sunt în căutare de ingineri.

Pentru săptămâna 16 – 23 august 2023, din 825 de locuri de muncă disponibile prin AJOFM, 288 sunt din domeniul construcţiilor. Companiile, confruntate deja cu un deficit de personal, aşteaptă cu frisoane decizia oficială a guvernanţilor cu privire la eliminarea facilităţilor fiscale.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa: Pexels / Yury Kim)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Plagiatoarea Ramona Lile taie panglici în ultima zi ca rector | Revista22

Plagiatoarea Ramona Lile taie panglici în ultima zi ca...

Șeful Poliției Rutiere Iași încalcă mai multe reguli de circulație| Ziarul de Iași

Șeful Poliției Rutiere Iași încalcă mai multe reguli zilnic,...