Fost șef SRI confirmă că știa dinainte că în decembrie 1989 va cădea Ceaușescu (VIDEO Aktual24)

Data:

Fost șef SRI confirmă că știa dinainte că în decembrie 1989 va cădea Ceaușescu. Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciului Român de Informații, a mărturisit că știa încă din septembrie 1989 ce va urma și că, tot în septembrie, i-a întâlnit pe cei care au aflat „ce rol le va reveni” în decembrie.

„Știam, o mărturisesc în absolută premieră, că lucrurile se vor prăbuși în acel an. Știam deja și rolul pe care îl vor avea, din păcate, mai mult din afară, decât dinăuntru, cei care vor termina regimul Ceaușescu.

În septembrie, am știut că decembrie va fi actul final. Și am cunoscut personal pe câțiva care au aflat tot în septembrie ce rol le va reveni. Unii dintre ei au avut un rol, nefast după părerea mea, dacă vedem după scenariul cu care s-a jucat actul de la Târgoviște”, a declarat primul șef al SRI.

În decembrie 1989, Virgil Magureanu a făcut parte din completul care i-a condamnat la moarte pe Nicolae și Elena Ceaușescu. A devenit apoi șef al SRI, în perioada 1990-1997.

Fostul procuror-șef la Secția Parchetelor Militare, generalul Ranco Pițu, a făcut recent dezvăluiri în legătură cu rolul nefast jucat de Ion Iliescu în decembrie 1989: „Gruparea Ion Iliescu era constituită încă de la finalul anilor ’60”.

Citește și Ce preţuri vor creşte în următoarele luni şi unde va fi stabilitate

Fost șef SRI confirmă că știa ce a spus și Ranco Pițu

„Scopurile acestei grupări au fost înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu, însă menținerea României în zona de influenta a URSS. (…) Ei nu ar fi putut prelua puterea fără ridicarea maselor, inițial la Timișoara și apoi la București, dar la fel de adevărat este că nu ar fi putut prelua puterea fără sprijinul total al Ministerului Apărării Naționale, minister reprezentat la data de 22 decembrie de generalul Victor Atanasie Stanculescu, acesta din urmă având un rol determinant pentru tot ceea ce a însemnat cel puțin ziua de 22 decembrie.

Adică pentru o perioadă de câteva ore, generalul Stanculescu a avut puterea totală în propriile mâini, pentru că singurul pilon de putere rămas nealterat de mișcarea revoluționară a fost Ministerul Apărării Naționale”, a declarat procurorul Ranco Pițu la Digi24, luna trecută.

Pițu a mai spus că pe 22 decembrie, între Ion Iliescu și capii armatei a existat un pact. Capii militari i-ar fi garantat lui Ion Iliescu preluarea și păstrarea puterii totale în schimbul exonerării lor de responsabilitate pentru represiunea armata asupra populației de dinaintea acelei date.

„În decembrie 89 nu au existat teroriști, nu a existat nici măcar un singur terorist și asta o spun cu titlu de certitudine”, a punctat el.

Citește și Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și președinți de consilii județene

Mai multe puteți citi în publicația Aktual24.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. exact ce am spus dintotdeauna, asa-zisa revolutie a fost doar o lovitura de stat, insa -cu adaugarea pe care o repet- ca a fost posibila doar cu „bilet de voie”, primit de la marile puteri, inclusiv Rusia, satule de jocul dublu al lui ceausescu, care – mai spre sfarsit- chiar ca parca turbase, practic stress-ul dat de o putere obtinuta prin uzurpare, il imbatranise prematur, probabil ca suferea deja de ceva de genul dementei senile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Direcția de Poliție Transporturi a organizat săptămâna aceasta o acţiune...

Activistul Marian Ceaușescu, împins în fața mașinilor de paznicii Gabrielei Firea

Activistul Marian Ceaușescu a fost agresat de gărzilde de...

Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Protest pro-Palestina la București, sâmbătă, după ce manifestări similare...