Iașul, conectat la piața internațională a traficului de persoane

Data:

Conectat la piața internațională a traficului de persoane. Cele mai vulnerabile victime ale traficului de persoane sunt în general femeile, cu vârste între 13 şi 20 de ani, având un nivel redus de şcolarizare (majoritatea doar cu studii gimnaziale).

Cele mai multe victime au fost exploatate în interiorul ţării, 2760 (54,2%); în afara ţării au fost exploatate 2334 victime (45,8%). Cele mai multe dintre fluxurile generate de traficul de persoane la nivel internaţional din România au fost orientate către Marea Britanie (18,8%), Germania, Italia, Spania, Franţa şi Austria.

La nivelul judeţului Iaşi, în intervalul 2015-2022, au fost detectate 272 de victime ale traficului de persoane, dintre care 216 (79%) victime erau femei şi 56 erau bărbaţi (21%).

Majoritatea victimelor din judeţul Iaşi provin din mediul rural, 55% din totalul victimelor detectate. Ponderea victimelor din judeţul Iaşi din totalul naţional înregistrat în cei 8 ani acoperiţi de studiu a fost de 5,3%.

Citește și Nicușor Dan trimite Poliția Locală în stradă, după demiterea șefului acesteia

Pentru o analiză obiectivă a traficului de persoane la nivel regional, respectiv judeţean vom apela la mărimile relative. Să reţinem că, în cercetarea cantitativă (statistică), mărimile absolute au un conţinut concret şi se referă la numere exacte (ex: 272 victime ale traficului de persoane în judeţul Iaşi).

Mărimile absolute se obţin prin prelucrări statitice elementare, în urma însumării unor numere sau prin calculul altor indicatori (ex: sporul natural care rezultă din diferenţa dintre numărul de născuţi-vii şi decese, sporul migratoriu ş.a.m.d.).

Judeţul Iaşi a înregistrat în 2022 o rată de 3,3 victime ale traficului de persoane la 100.000 de locuitori

Mărimile relative rezultă din compararea a doi indicatori statistici, ca diferenţă sau sub formă de raport. În acest articol, vom utiliza ca mărime relativă incidenţa traficului de persoane care se calculează ca raport între numărul de persoane traficate la 100.000 de locuitori.

Astfel, în ceea ce priveşte incidenţa traficului de persoane, judeţul Iaşi a înregistrat în 2022 o rată de 3,3 victime ale traficului de persoane la 100.000 de locuitori, o valoare peste rata naţională, 2,6 victime la 100.000 de locuitori, inclusiv peste rata regională (Nord-Est) de 2,3 victime la 100.000 de locuitori.

Dintre cele 272 de victime cu domiciliul în judeţul Iaşi, 194 dintre acestea au fost exploatate din punct de vedere sexual, ceea ce reprezintă 71,3% din sfera acestei forme de infracţionalitate. Judeţul Iaşi este destul de conectat la piaţa internaţională a traficului de persoane.

Din studiul perioadei 2015-2022 a rezultat că 114 victime au fost traficate la nivel internaţional (42%) şi 158 de victime la nivel naţional (58%).

În ultimii ani s-a remarcat o tendinţă de diminuare a traficului de persoane la nivel intern şi o creştere a traficului de persoane pe plan internaţional, 80% dintre victimele detectate în anul 2022 au fost exploatate pe plan extern.

Mai multe, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related