Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să identifice evreii uciși în Holocaust

Data:

Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru a verifica numeroase documente în căutarea identităţii a sute de mii de evrei care au fost ucişi în Holocaust şi ale căror nume nu figurează printre cele din memorialele oficiale.

Peste 6 milioane de evrei au fost ucişi de nazişti în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat luni în întreaga lume, cu ocazia zilei de Yom HaShoah sau Ziua de Comemorare a Holocaustului.

Cum îi ajută inteligența artificială pe cercetători

În pregătirea acestor comemorări, cercetători de la Centrul de studiere a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim au anunţat că intensifică operaţiunile de căutare a unor noi date cu privire la victimele cunoscute şi necunoscute prin folosirea unui sistem AI propriu, potrivit Agerpres.

Citește și: Un judecător polonez a fugit în Belarus și a cerut azil politic: „Aici pot să mă exprim liber. Cer protecția președintelui Lukașenko”. De ce a fugit, în realitate| Aktual 24

De-a lungul anilor, voluntari au strâns informaţii cu privire la 4,9 milioane de oameni, citind declaraţii şi documente, urmărind mărturii filmate, studiind arhive ale unor cimitire şi alte surse.

„Este foarte greu pentru un om să facă această muncă – să verifice totul şi să nu piardă niciun detaliu”, a declarat pentru Reuters Esther Fuxbrumer, şefa echipei care a dezvoltat acest software. Există lacune uriaşe în cele peste 9 milioane de documente rămase. Naziştii „luau nişte oameni, îi împuşcau şi apoi îi aruncau într-o groapă comună. Şi nu mai rămânea nimeni care să spună ce s-a întâmplat acolo”, a mai adăugat ea.

Citește și: Un tânăr jandarm din Oradea a devenit campion european la arte marţiale | Bihoreanul

Sistemul este testat în prezent

Sistemul AI dezvoltat în ultimii 2 ani pentru a căuta în arhive şi baze de date în limbile engleză, ebraică, germană şi rusă, printre altele, este în prezent testat.

„Această tehnologie lucrează foarte repede. Are nevoie de doar câteva ore pentru a parcurge sute de mărturii şi este foarte exactă”, conform lui Fuxbrumer.

„Am observat că din fiecare mărturie putem obţine şase sau şapte nume cu detalii complete pe care le putem introduce automat în baza noastră de date, iar aproximativ 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi, despre care nu ştiam”, a mai precizat ea, relatează Agerpres.

În unul dintre cazurile analizate au fost găsite informaţii cu privire la Yehudit şi Ruth Rosenbaum, două surori gemene de 4 ani şi jumătate din România, care au fost duse la Auschwitz. Yehudit a supravieţuit. Ruth a fost ucisă. „Şi am putut găsi mai multe informaţii despre Ruth de la cineva care nu face parte din familia ei, cineva care a întâlnit-o în lagăr”, conform lui Fuxbrumer.

În cadrul testelor, cercetătorii israelieni au oferit spre analiză sistemului AI 400 dintre cele 30.000 de mărturii de care dispun, printre care şi înregistrări video lungi de 3 ore cu supravieţuitori ai acestei drame. Esther Fuxbrumer susţine că au fost adăugate 1.500 de noi nume şi se aşteaptă să fie descoperite numeroase alte informaţii în săptămânile următoare, când sistemul va fi folosit pentru toate cele 30.000 de mărturii. Faza următoare a testelor va include analiza jurnalelor.

„Credem că în acest fel vom putea obţine numeroase relatări despre foarte multe victime care au fost ucise, despre copii de vârstă mică pe care nu-i cunoştea nimeni, vom afla care a fost povestea lor”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico a fost...