Interzicerea energizantelor la copii. O combinaţie letală cu țigara

Data:

Interzicerea energizantelor la copii a fost deciză prin lege, în Parlament. Actul normativ urmează să fie promulga de către preşedintele României.

Personalul din domeniul sanitar o consideră a fi esenţială pentru sănătatea tinerilor. Proiectul a fost adoptat deja pe 20 februarie de Camera Deputaţilor, for decizional, şi a plecat către preşedinte pentru promulgare.

Operatorii economici nu au dreptul să comercializeze sau să ofere cu titlu gratuit, nici prin automate, băuturi energizante către minori.

Riscă o amendă de 30.000 de lei, ia dacă fapta este repetată poate fi dispusă măsura suspendării activităţii pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Interzicerea energizantelor la copii. Un caz grav

Un tânăr de 17 ani a murit în iulie, anul trecut, în timp ce se afla la o şcoală de vară organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

Acesta era venit cu un grup de colegi, dormea în campus şi participa la cursuri.

În timpul nopţii, Yannis le-a spus colegilor că nu mai poate respira, moment în care s-a prăbuşit la pământ şi nu a mai respirat.

Unul dintre studenţii UAIC, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindcă nu mai avea puls.

Manevrele au fost continuate timp de o oră de echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD, dar tânărul nu a mai putut fi salvat.

Citește și: Regimurile dictatoriale din România – Expoziție în premieră la Muzeul de Istorie din Alba Iulia

Inima tânărului de 17 ani s-a oprit

Conform rezultatelor autopsiei realizate de IML şi a mărturiei colegilor, băiatul nu a mâncat în ultimele zile de viaţă, în tabără, spunând că nu are nevoie, şi a consumat des energizante, fiind şi un fumător cunoscut.

De altfel, în seara dinaintea morţii sale, acesta a consumat patru băuturi energizante, din mărturiile colegilor săi, şi a fumat două pachete de ţigări.

O combinaţie foarte periculoasă, avertizează specialiştii, care este posibil să fi fost motivul pentru care inima tânărului de 17 ani s-a oprit.

Citește și: Cum arată acum vila de lux construită de Gigel Sorinel Ştirbu, şeful PNL Olt, pentru fiul său, pe malul lacului Pantelimon

„Din informaţiile apărute până acum înţeleg că tânărul a consumat mai multe băuturi energizante şi ar fi fumat şi două pachete de ţigări peste noapte.

Mai multe studii efectuate ne arată că nicotina plus energizantele în doze mari nu sunt o combinaţie bună. Ambele tahicardizează, mai exact cresc frecvenţa cardiacă.

Interzicerea energizantelor la copii, obligatorie

Aduc un risc major de tulburări de ritm cardiac şi pot duce la stop cardiovascular prin tulburare paroxistică de ritm.

Da, este plauzibil să luăm în considerare faptul că această combinaţie ar fi putut declanşa stopul cardiac”, a declarat la momentul respectiv dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, specialist în medicină bazată pe dovezi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Pentru a înţelege direct efectele asupra inimii am discutat cu prof.dr. Ovidiu Mitu, medic primar cardiolog, care lucrează la Spitalul de Recuperare. Acesta a spus că proiectul prin care le va fi interzis minorilor să achiziţioneze băuturi energizante este unul foarte de apreciat, fiindcă energizantele sunt extrem de periculoase din mai multe puncte de vedere.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă să cedeze | DW

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă...

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...