Lavrov la OSCE: „Îmi este indiferent”. Cum s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată

Data:


Lavrov la OSCE. Disprețuitor la adresa organizațiilor internaționale și a Vestului, Serghei Lavrov s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată. A avut succes demersul său? Alexandra von Nahmen relatează pentru DW de la Skopje.

Prezența lui Lavrov la OSCE – conferința ministerială anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje, capitala Macedoniei de Nord – a provocat fricțiuni și a dus la boicotarea evenimentului de către unii membri.

Activitate paralizată din cauza Rusiei

OSCE, care are 57 de membri, a fost înființată în timpul Războiului Rece pentru a atenua tensiunile între puterile comuniste și cele occidentale.

În clipa de față, organizația este paralizată de utilizarea continuă de către Rusia a dreptului de veto (deținut de fiecare țară membră).

Citește și: Aktual24 | Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele de animale

Macedonia de Nord, țară care asigură actualmente președinția OSCE, a transmis că invitarea lui Lavrov reprezintă o încercare de a pune capăt impasului actual, dar și pentru a asigura supraviețuirea organizației.

Lavrov la OSCE: critici la adresa Occidentului

Însă diplomatul rus a respins astfel de îngrijorări, precum și toate criticile aduse țării sale.

În conferința de presă susținută la Skopje, Lavrov a reluat arhicunoscutele critici la adresa Occidentului, precum și acuzațiile false aduse Ucrainei și susținătorilor ei.

Lavrov a criticat în mod repetat însăși OSCE însăși. Catalogând această instituție drept o anexă a NATO și a Uniunii Europene, el a pus la îndoială importanța revitalizării ei.

Citește și: Dacă Ceaușescu a fost așa grozav, de ce ne-a lăsat moștenire o țară așa defectă?

Întrebat de DW dacă Rusia intenționează să părăsească OSCE, Lavrov a refuzat să dea un răspuns clar.

Rusiei nu-i pasă de viitorul OSCE ci de Sudul global

„Am spus că rezultatul actualei sesiuni a OSCE îmi este indiferent”, a declarat Lavrov. Presat în continuare să răspundă la întrebare, el s-a eschivat și a pus la îndoială integritatea jurnalistică a reporterului.

„Știu că în Germania este în regulă ca membrii guvernului să le spună jurnaliștilor ce trebuie să scrie, dar noi ne tratăm jurnaliștii cu mai mult respect”, a spus Lavrov.

Apariția lui Lavrov la OSCE a avut un scop important, explică Mihail Komin, cercetător la Consiliul European pentru Relații Externe.

Potrivit lui, Moscova vrea să folosească orice oportunitate „pentru a demonstra că Rusia nu este izolată pe scena internațională”, consideră expertul pentru DW.

Continuare în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: arhivă OSCE)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesaj delirant al lui Steven Seagal la învestirea lui Putin | Aktual24

Mesaj delirant al lui Steven Seagal, după ce acesta și-a făcut apariția în Rusia, la Moscova,...

NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile...

Comisia Europeană vrea să încheie o procedură împotriva Poloniei declanșată în 2017

Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a pune...