Ucraina anunţă că centrala Zaporojie a fost în pericol de „accident nuclear” sâmbătă noaptea

Data:

Ucraina anunţă că centrala Zaporojie a fost în pericol de „accident nuclear” sâmbătă noaptea. AIEA confirmă. Ucraina a declarat că două linii electrice care conectează reţeaua sa de electricitate la centrala nucleară Zaporojie au fost tăiate în timpul nopţii, punând centrala în pericol de „accident nuclear”, potrivit unei ştiri a The Kyiv Post.

Aflată în centrul luptelor dintre trupele de invazie ruse şi armata ucraineană, centrala a fost capturată de forţele ruse anul trecut, iar ambele părţi s-au acuzat reciproc de compromiterea siguranţei acesteia. „Din cauza penei totale de curent, centrala nucleară a trecut la alimentarea de la 20 de generatoare diesel”, a anunţat operatorul de energie nucleară din Ucraina, într-un comunicat.

Citește și Miliardarii naziști. Istoria neagră a BMW, Porsche, Dr. Oetker și a altor corporații azi populare

Acesta a precizat că centrala a fost „la un pas de un accident nuclear şi de radiaţii” înainte ca energia electrică din afara amplasamentului să fie restabilită de Kiev. „Situaţia a fost de fapt salvată de acţiunile prompte ale specialiştilor ucraineni care au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei de la reţeaua electrică ucraineană”, a precizat acesta. AFP nu a reuşit să verifice imediat versiunea ucraineană a evenimentelor.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă că centrala a rămas temporar fără energie electrică în timpul nopţii, spunând că a fost a opta astfel de pană de curent de la începutul conflictului. Oficialii AIEA au monitorizat siguranţa la centrală, care necesită o întreţinere constantă pentru a preveni supraîncălzirea, şi au declarat că vor oferi mai multe detalii ulterior. Centrala cu şase reactoare de la Zaporojie a fost zguduită de bombardamente repetate şi de atacuri cu drone de-a lungul celor 21 de luni de conflict şi a încetat să mai furnizeze energie electrică pentru reţeaua ucraineană în septembrie 2022, titrează The Epochtimes Romania.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate. Reacția Rusiei

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate....

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la Casa Albă | Curierul Național

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la...

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul portughez | Aktual24

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...