Legătura între propaganda AUR și a lui Viktor Orban. Unde intervine Rusia

Data:

Legătura între propaganda AUR și a lui Viktor Orban există în ciuda disputei dintre partidul românesc și FIDESZ pe tema minorității maghiare din România, care are ca scop câștigarea electoratului din Transilvania.

În realitate, ambele partide susțin mai multe narațiuni asemănătoare, care servesc în mod convenabil propaganda Kremlinului, scrie Rise Project.

O monitorizare făcută de jurnalista Codruța Simina, care a durat 7 luni și care s-a uitat la mesajele transmise de cele două formațiuni politice, dar și de liderii acestora, atât în presă, cât și pe rețelele de socializare, arată că ambele partide diseminează electoratului din Transilvania 5 narațiuni similare, toate aliniate intereselor Federației Ruse și toate contrare intereselor UE.

Citește și: Din Caracal la Harvard, cu bursă completă. Cum a reușit Alex, la 19 ani, să ajungă și delegat la ONU

Bătălia dintre AUR și Orban pe Transilvania

Prezența lui George Simion la violențele interetnice de la Valea Uzului din 2019 face parte din percepția publică despre naționalismul AUR. Acesta este și ultimul episod violent dintre români și maghiari și filon al discursului naționalist AUR care amintește constant electoratului că Transilvania este parte din România.

„În mod evident, cei de la Budapesta nu au renunțat la «Planul Aurora» de dezmembrare a României și încearcă să profite de războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a crea o zonă de destabilizare în Ardeal”, a declarat George Simion pentru B1TV.

În aceeași emisiune, acesta a susținut că AUR a găsit „nu mai puțin de opt provocări din partea Budapestei și a UDMR, menite să stârnească tensiuni etnice”.

În același timp, cei de la FIDESZ diseminează din ce în ce mai multe mesaje despre Ungaria Mare de dinainte ca țara să piardă peste două treimi din teritoriu, inclusiv Transilvania, prin Tratatul de la Trianon din 1920, notează Rise Project.

„Imperiul pierdut încă e, astăzi, ceva palpabil”, nota în 2020 Washington Post într-un articol despre iscusința cu care premierul Viktor Orbán “a mobilizat nostalgia naționalistă”.

Citește și: Prof. dr. Dumnezeu

Legătura între propaganda AUR și a lui Viktor Orban: cum se propagă narațiunile

Rise Project notează că ambele grupări politice își propagă mesajele geografic, în funcție de prioritățile electorale ale celor două formațiuni.

AUR, de pildă, răspândește mesajul “Ardealul este România” în afara Transilvaniei, deci către electoratul său majoritar. Un astfel de exemplu a avut loc în noiembrie 2022 când George Simion a părăsit zgomotos ședința solemnă prin care Parlamentul României aniversa Marea Unire.

Gestul liderului AUR a venit în urma afirmației făcută de deputatul UDMR Csoma Botond care afirmase că „liderii politici şi religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Citește și: Noul manager al spitalului din Botoșani în care a murit o gravidă își plătește curentul și datoriile doar cu hotărâre judecătorească

Gestul lui Simion a fost promovat, contra cost pe Facebook, prin pagina site-ului 4Media.info (site care promovează și susține ideile AUR) cu postarea „Ardealul este România”, către utilizatorii din București și din mai multe județe din Sud, inclusiv din Oltenia – zona cu cele mai multe persoane împotriva maghiarilor- și doar pentru publicul de sex masculin, potrivit Rise Project.

Numărul de telefon folosit pentru a plăti publicitatea politică de pagina de Facebook 4Media.info îi aparține vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, potrivit Factual.

Printre paginile care amplifică pe bani mesajele celor de la AUR se numără: 4Media.info, 60m.ro, Curierul Românesc, patrioții.info, paginile de Facebook a lui Gheorghe Simion, Sorin Lavric și Claudiu Târziu

Continuarea investigației în Rise Project.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „Planul aurora”___–___suna frumos si au si ei dreptate, din punctul lor de vedere, asa cum Romanii avem dreptatea noastra, in special de cand o instanta internationala s-a si pronuntat in speta, si chiar mai important, istoria ( inclusv a lor)s-a pronuntat, in cartea lor de capatai(Gesta Hungarorum= Faptele Ungurilor- scrisa la 1200,deci nici la 400 ani de cand ei se asezasera in Campia Panonica), celebrul „Torna, frate, torna!”, recunoaste ca in Transilvania se vorbea -de mult timp- o limba de provenienta latina…Cu toate acestea, la zi, Ungaria are sanse sa-si „recupereze” provincia, datorita a doua lucruri esentiale, perseverenta lor titanica la acest subiect, si IMENSA tradare si delasare a politicului romanesc, care -deja- a indus si in populatia romaneasca locala, idea ca „ubi bene, ibi patria”, adica populatia este satula de jefuitorii romani si mai bine s-ar acomoda in Ungaria, unde ordinea si disciplina austro- ungara fac ca soarta populatiei sa nu fie chiar la cheremul banditilor politici, ca in Romania…Totusi, pentru realizarea acestui deziderat sunt necesare cel putin 2 conditii, Rusia sa castige in Ukraina , iar UE sa se destrame sau macar Romania sa fie aruncata pe scari, sau-macar- sa ramana in continuare piatra de moara agatata de gatul UE, ceace va face sa continue nepasarea UE (mai ales Austria si Germania*) la soarta Romaniei…(* care -„pe sub masa” au deja semnata „pace separata”, cu Ungaria, in caz de…Si probabil ca si Franta ar fi de acord, iar Rusia va aplauda)

  2. -II-SFV- Sic fata volunt-pana si regina consorta si apoi care a asigurat regenta fiului sau, asupra Transilvaniei)Isabelle Jagueline(catolica si -normal- educata in latina), a scris celebrul ei motto(SFV), in latina, limba(cu modificarile inerente oricarei coabitari si infuzii linguistice) care era mult mai raspandita in tinuturile Transilvaniei si unde ea a devenit pionier in cea ce se numeste toleranta religioasa, semnand(pe la 1550) un edict al libertatii religioase, care nu includea insa si ortodocsismul, pentru ca ortodocsismul s-a coagulat(institutional) tarziu, mai intai in celelalte provincii romanesti si niciodata nu a avut mare succes in Transilvania, mai mult impunandu-se in mod total neortodox, ca si la zi, dealtfel…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Îndemn la vot impresionant: „Un mesaj pentru nepotul meu” | VIDEO

Îndemn la vot impresionant la vot realizat de Parlamentul...

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...