Siegfried Mureșan: Tranziția verde trebuie făcută împreună cu fermierii și industria, nu împotriva lor

Data:

Tranziția verde trebuie făcută împreună cu fermierii și industria, nu împotriva lor. Iar Comisia Europeană trebuie să țină mai mult seama de impactul deciziilor sale asupra oamenilor atunci când impune noi obiective de mediu, a declarat europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan, într-un interviu pentru PRESShub.

„Am propus ca nicio măsură luată la nivel european să nu mai fie adoptată pentru a cunoaște impactul asupra fermierilor. Iar dacă impactul este împovărător, dacă duce la costuri suplimentare, de exemplu, trebui menționat și un sprijin adițional.

Mai ales fostul comisar european pentru combaterea schimbărilor de climă, Frank Timmermans, propunerea anumite ținte pentru agricultură fără a cunoaște impactul asupra fermierilor.

Noi, Partidul Popular European, am spus mereu că suntem apărători ai fermierilor, înțelegem că în tranziția spre o economie verde trebuie să ne adaptăm cu toții, dar dacă așteptăm anumite lucruri de la fermieri, trebuie să vedem care e impactul măsurilor asupra lor.

Și dacă acele măsuri înseamnă costuri suplimentare, trebuie să ajutăm fermierii.

Și adesea răspunsul pe care-l primeam de la comisarul Timmermans era să nu analizăm impactul sau s-a întâmplat să analizeze impactul, acesta să fie foarte mare și, ca atare, să nu pună acele studii de impact nici măcar la dispoziția europarlamentarilor din comisia de agricultură a Parlamentului European.

Și acest lucru i se ni s-a părut întotdeauna inacceptabil”, a declarat Siegfried Mureșan.

Citește și: De ce s-a întors Alexei Navalnîi în Rusia: „Le-am promis oamenilor că nu-i voi dezamăgi”

Siegfried Mureșan: Tranziția verde, ținte dure și ajutor financiar pe măsură

În acest context, în Parlamentul European a fost respinsă o inițiativă legislativă privind terenurile necultivate, iar Comisia Europeană a decis să renunțe, după protestele fermierilor, la un act normativ privind folosirea de pesticide.

Primul act normativ prevedea că fermierii trebuie să crească până în anul 2030 suprafața pe care să o lase necultivată, astfel încât terenul să se poată regenera. Fermierii au fost nemulțumiți de această propunere, pentru că ar însemna să piardă din producție.

„Toți europarlamentarii PNL au votat împotrivă, în timp ce alte grupuri parlamentare, de stânga în principal, au susținut această inițiativă legislativă.

După aceea, Comisia Europeană a propus o inițiativă legislativă în ce privește reducerea consumului de pesticide. Și aici țintele de reducere a consumului de pesticide erau prea dure. Noi, de asemenea, ca europarlamentari PNL și grupul PE PE în ansamblu, ne-am opus.

Vestea bună este că Comisia Europeană, săptămâna trecută a anunțat retragerea acelei inițiative legislative, revizuirea ei și nu va face o altă propunere înaintea alegerilor europarlamentare”, a menționat europarlamentarul PPE.

Schimbările climatice, o realitate. Combaterea lor este obligatorie

Totuși, Siegfried Mureșan insistă că, în ciuda acestor probleme, nu trebuie abandonate obiectivele climatice, pentru că schimbările sunt în mod evident grave pentru planetă și pentru omenire.

Siegfried Mureșan: Tranziția verde reprezintă o necesitate. „Este clar că există mai multe fenomene meteorologice extreme. Vedem mai multe incendii de pădure, vedem mai multe inundații, vedem ploi mult mai abundente, mai violente chiar și în alte regiuni ale lumii.

În regiuni ale lumii unde până acum era sezon ploios și sezon secetos, acum e dat cu totul peste cap. Plouă foarte mult și foarte tare în ceea ce ar trebui să fie sezon secetos.

Și știu că ne este greu fiecăruia dintre noi să ne imaginăm de ce creșterea temperaturii cu 2° față de temperatura existentă în era pre-industrială ar însemna un pericol. Care e diferența între 26 sau 28° ori între -4 sau -2° în ianuarie.

E o diferență foarte mare, fiindcă sincer, planeta este într-un echilibru fragil. Fiecare specie de animale și are rolul său.

Dacă acest echilibru este afectat, viața noastră, exact așa cum o cunoaștem pe planetă, este în pericol. Știu că e greu de imaginat, însă o planetă cu 4° mai caldă decât cum a fost până acum este o planetă pe care în multe regiuni ale lumii oamenii nu ar mai putea trăi, nu ar mai ploua suficient, ar fi prea cald, nu ar mai crește fructe, legume și oamenii nu ar putea trăi”, a menționat Siegfried Mureșan.

Citește și: De ce este electoratul lui Trump izolaționist. „Americanii nu sunt interesați de mersul global al lucrurilor”

Europarlamentarul vorbește, așadar, de un echilibru și în cadrul UE.

„Deci, da, trebuie să protejăm natura. Da, trebuie să luăm anumite măsuri, însă ceea ce cerem industriei și fermierilor trebuie să fie realist.

Trebuie să-i ajutăm dacă le cerem ceva. I filozofia trebuie să fie aceea de a realiza această tranziție împreună cu fermierii, nu împotriva lor, împreună cu industria, nu împotriva ei. Și acest lucru cred că este posibil”, a precizat Siegfried Mureșan.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. E. Mureșan a adus multe deservicii țării, a votat toate aberațiile propuse de Consiliul European. În numele „ecologismului”, distrugeți omul. Vai de noi, dacă își păstrează propunerile privind „programul verde”.
    Oare, numai Europa trebuie să se alieze la program. Restul lumii își vede liniștită de economie, agricultură. Ce poți dezvolta la preturile astea de la energie?
    Liberalizarea a dus la îmbogățirea smecherilor din sistem, împreună cu acoliții……..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...