Mama lui Aleksei Navalnîi și-a văzut fiul. Dar Kremlinul vrea o înmormânare secretă

Data:

spot_img

Mama lui Aleksei Navalnîi și-a văzut fiul decedat într-un lagă din Siberia, potrivit propriei declarații. Aceasta a precizat că autoritățile rusești fac presiuni asupra ei pentru a permite o înmormântare „secretă”.

Într-o înregistrare video, Ludmila Navalnîia a declarat că a fost dusă la o morgă unde a semnat un certificat de deces.

Secretarul de presă al fostului lider al opoziției a declarat că un raport medical prezentat doamnei Navalnaia a declarat că acesta a murit din cauze naturale, scrie BBC.

Citește și: Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

Văduva lui Navalnîi a declarat că acesta a fost ucis de autoritățile ruse.

Mama lui Aleksei Navalnîi este șantajată

Ludmila Navalnîia a declarat că legea le cere oficialilor să predea corpul fiului ei, dar că a fost „șantajată”, deoarece aceștia au refuzat să facă acest lucru. Ea a afirmat că autoritățile au stabilit condiții pentru înmormântarea fiului ei, inclusiv locul, ora și modul în care va fi înmormântat.

Citește și: Rareș Burlacu, președintele ARICE: Avem nevoie de o strategie pentru produsele care să fie privilegiate de statul român pentru export

„Vor să mă ducă la periferia cimitirului, la un mormânt proaspăt și să îmi spună: Aici zace fiul tău”, a menționat mama lui Aleksei Navalnîi.

Ludmila Navalnîia s-a deplasat în orașul Salekhard din nordul Rusiei după ce a aflat vestea morții fiului ei într-o colonie penală din apropiere, în urmă cu șase zile.

Anterior, i s-a refuzat accesul la corpul fiului său, marți făcând apel personal la președintele rus Vladimir Putin pentru a-i permite să îl înmormânteze, potrivit BBC.

Înmormântare secretă sau „vor face ceva cu corpul fiului”

În discursul de joi, Ludmila Navalnîia a spus că este amenințată de autorități. „Privindu-mă în ochi, îmi spun că, dacă nu sunt de acord cu o înmormântare secretă, vor face ceva cu corpul fiului meu”.

Mama lui Alexei Navalnîi a afirmat că i s-a spus de către anchetatori: „Timpul nu este de partea ta, cadavrul se descompune”.

Ludmila Navalnîia a vorbit într-o înregistrare video postată pe canalul de YouTube al fiului ei decedat și și-a încheiat discursul cerând ca trupul acestuia să îi fie restituit.

Nu a existat un răspuns imediat din partea autorităților ruse.

Separat, joi, președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Iulia Navalnaia și cu fiica sa, Dasha, în San Francisco.

„Președintele și-a exprimat admirația pentru curajul extraordinar al lui Aleksei Navalnîi și pentru promisiunea sa de a lupta împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică”, a precizat Casa Albă într-un comunicat, adăugând că SUA se pregătesc să emită noi sancțiuni împotriva Rusiei, conform BBC.

Kremlinul neagă acuzațiile

Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară pe 16 februarie. Oficialii închisorii au declarat că acestuia i s-a făcut rău în urma unei „plimbări”.

Însă Iulia Navalnîia a susținut că acesta a fost ucis la ordinul lui Putin și a promis că va continua lupta sa.

Kremlinul a negat aceste acuzații, catalogând drept „isterică” reacția occidentală la această moarte.

Politologul Tatiana Stanovaya a declarat că decizia de a-i arăta doamnei Navalnaia cadavrul fiului ei indică faptul că autoritățile au vrut să o convingă să „facă o înțelegere”.

„Corpul este dat înapoi, dar cu condiția ca înmormântarea să nu devină un eveniment politic”, a scris ea într-o postare pe canalul său Telegram.

În august 2020, fostul lider al opoziției a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok de către o echipă de presupuși asasini din cadrul serviciilor secrete rusești, scrie BBC.

Transportat în Germania, s-a recuperat acolo înainte de a se întoarce în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost încarcerat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Azerbaidjan amenință Armenia cu acțiuni militare | Aktual24

Azerbaidjan amenință Armenia că va întreprinde acțiuni militare la...

Lituania pregătește planuri de evacuare în cazul unui conflict armat

Autoritățile din Lituania își pregătesc planurile pentru evacuări în...

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației. Considerat un regim...

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu...