Manuale despre Istoria Holocaustului, aprobate pentru anul școlar următor

Data:

Manuale despre Istoria Holocaustului, pentru clasele a XI-a și a XII-a, realizate de Editura Pedagogică în cooperare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHREW), au fost aprobate pentru anul școlar 2024/2025.

Manualul a fost realizat de o echipă coordonată de Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHREW), scris de echipa de experți coordonată de Dr. Alexandru Florian și Dr. Daniel Boboc, Dr. Nicolae Drăgușin, Dr. Petre Matei, Prof. Dr. Florin Petrescu, Prof. Gabriel Stan și dr. Măriuca Stanciu.

Manuale despre Istoria Holocaustului
Manuale despre Istoria Holocaustului

„Primul manul pentru elevii de liceu a apărut în 2005, era opțional și se numea Istoria Evreilor. Holocaustului. După ordinul de ministru din august 2023, această programă a devenit obligatorie la clasa a XI-a și a XII-a.

Prin urmare, Ministerul Educației a organizat o licitație pentru scrierea noilor manuale, în baza programei din august 2023. Au participat 5 edituri.

Noi am candidat, la invitația Editurii Didactice și Pedagoce, iar la sfârșitul lunii februarie a fost aprobat manualul nostru”, a declarat Alexandru Florian, la RFI.

Manualul va fi distribuit în format clasic, pe hârtie, dar va fi disponibil și online.

Directorul INSHREW a mai menționat că Istoria Holocaustului este importantă pentru că atât contextul istoric, cât și cel actual o fac necesară ca o disciplină obligatorie, căci acolo unde nu există o societate civilă, un regim democratic, iar voința politică aparține unui grup restrâns, se pot întâmpla abuzuri care pot duce până la pierderea de vieți.

„Istoria Holocaustului este despre ce se poate întâmpla astăzi cu noi, dacă stăm pasivi și nu avem grijă ca democrația să ne guverneze în continuare.

Crizele care s-au abătut asupra globului de la pandemie încoace necesită răspunsuri și sunt vectori care încurajează răspunsuri de tip populist, partidele extremiste mai ales, care încurajează mesaje simpliste, așa zis salvatoare, dar de fapt capcane.

Sunt germeni politici și civici care folosesc antisemitesmul ca o așa zisă soluție de salvare, îmbrățișată de cei care caută răspunsuri simple”, a menționat Alexandru Florian.

Citește și: Istoria Holocaustului, prezentată pe înțelesul tuturor, prin intermediul benzilor desenate

Manuale despre Istoria Holocaustului sunt despre istoria societății omenești

Profesorul de istorie Florin Petrescu, co-autor al manualului, a arătat că încercări de a se introduce o disciplină privind istoria evreilor încă din 2005. Acum, noua materie face parte din trunchiul comun.

„România face pionerat în predarea acestei discipline. Iar acest manual nu face decât să fie parte din încercarea lumii democratice de a-și promova valorile și de a rămâne într-un cadrul de umanitate.

Manualul conține multe documente utile. Nu este un subiect comod de predat, este complex și delicat. Iar tinerii din ziua de azi, elevii de liceu de clasele a XI-a și a XII-a, trebuie să înțeleagă că Holocaustul nu este despre istoria evreilor, ci despre istoria societății omenești în general”, a menționat Florin Petrescu.

Profesorul de istorie a arătat că ideea manualului este că, în lipsa unor instrumente democratice, Holocaustul se poate repeta oricum. Iar semnalele sunt îngrijorătoare azi, căci seamănă cu anii 1930, cu crize, schimbări, evoluții tehnologice și război.

„Toate aceste tensiuni caută întotdeauna vinovați. În anii 1930, au fost găsiți vinovați evreii și alte minorități”, a precizat cadrul didactic.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...

Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden

Klaus Iohannis se află într-o vizită de lucru la...