Marco Mezquida Trio aduce spiritul şi energia jazzului iberic cu două concerte la Bucureşti şi Cluj

Data:

spot_img

Marco Mezquida Trio vine cu două concerte în România: la Bucureşti (8 mai, Sala Dalles) şi la Cluj-Napoca (9 mai, Academia Naţională de Muzică). Concertele fac parte din seria de proiecte Jazz Fan Rising, iniţiativa privată care aduce în România rarităţi şi noutăţi de pe scena internaţională de jazz.

Marco Mezquida este un artist consacrat pe scenele iberice şi internaţionale. Este „cel mai bun lucru care i s-a întâmplat jazz-ului iberic în acest secol 21” – titrează cotidianul El Pais, într-o cronică din 2018. Palmaresul impresionant al pianistului confirmă: concerte în 40 de ţări, pe 4 continente şi prezenţa pe 95 de albume, dintre care 27 în calitate de titular, la vârsta de 36 de ani. Interpret şi compozitor, Marco Mezquida abordează în creaţia sa o impresionantă paletă de stiluri, de la jazz sau improvizaţie liberă, muzică clasică, barocă sau contemporană, rock, folclor sau flamenco.

Citește și: Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

“Născut în Insulele Baleare şi împlinit artistic în Catalonia, el filtrează cu pianul său focul şi melosul tărâmului iberic mediteranean. Concertele pregătite pentru Bucureşti şi Cluj în formulă de trio recreează de la vibe-ul special al Barcelonei, până la orizonturile tucoaz din Palma de Mallorca şi străduţele pline de farmec din Menorca cu nuanţe flamenco şi în ritm afro-cuban, conectându-şi audienţa la peregrinări, visare şi vacanţe. În formula de trio, Marco Mezquida va fi însoţit de cubanezul Martin Melendez la violoncel şi catalanul Aleix Tobias la percuţii (acesta din urmă a fost percuţionistul proiectului „Roots Revival : Colors of Maria” în 2014). Cei trei colegi de trupă, cu personalităţi atât de diferite, se completează, dialoghează inspirat şi formează împreună o triadă superbă. Ei aduc în scenă fiecare moştenirea lor muzicală, de la flamenco, la ritmurile cubane şi nostalgia iberică, toate într-un dialog firesc şi plin de energie bună”, a transmis Jazz Fan Rising, într-un comunicat de presă.

YouTube video

„Suntem în pragul verii şi sperăm ca Marco Mezquida Trio să ne bucure din nou publicul cu o muzică proaspătă, „altfel”, care să ne inspire la vacanţe pline de miez”, spune Ciprian Moga, Jazz Fan Rising.

Ultimele bilele la concertul din Bucureşti se găsesc pe Eventim, Eventbook şi IaBilet. Concertul de la Cluj-Napoca este Sold Out.

Un concert propus de Jazz Fan Rising, asociaţia connoisseur-ilor de jazz, cu sprijinul Institut d’Estudis Balearics şi Energobit. Organizator Jazz Festivals & Events.

Citește și: De ce a lăsat un șofer român de tir munca în Europa pașnică pentru a-i ajuta pe ucrainenii din zona de război

Jazz Fan Rising este o iniţiativă privată susţinută de un grup de întreprinzători iubitori de jazz, manageri în multinaţionale, medici, avocaţi şi arhitecţi. Toţi cu colecţii de muzică consistente şi împărtăşind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. Invitaţii JFR sunt „rarităţi”, artişti şi proiecte savurate de „cunoscători” sau de „exploratori”. Asociaţia îşi doreşte să constituie o voce a publicului de jazz pe piaţa muzicală, care să se alăture artiştilor şi promotorilor de concerte.

Fondat în 2015, Jazz Fan Rising a organizat până în prezent în jur de 60 de concerte, printre invitaţii lor numărându-se Ana Carla Maza (Cuba), Youn Sun Nah (Coreea de Sud), Macha Gharibian (Armenia/Franţa), Tonbruket, Magnus Ostrom Quartet (Suedia), EYOT (Serbia), Triosence, Wolfgang Haffner, Benedikt Jahnel (Germania), Vadim Neselovskyi (Germania/Ucraina), Verneri Pohjola (Finlanda), Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Hakon Kornstad, Helge Lien Trio, Mats Eilertsen Trio, Christian Wallumrod (Norvegia), Nguyen Le, Thomas Enhco, Dan Tepfer, Francois Couturier, Benjamin Moussay, Vincent Peirani, Emile Parisien, Rouge, Geraldine Laurent, NOUT (Franţa), Andrew McCormack (Marea Britanie), Vijay Iyer Trio (SUA), David Helbock, Ulrich Drechsler, Bartolomey Bittmann (Austria) etc.

Citește și: România în raportul Reporteri Fără Frontiere privind libertatea presei: Siguranța jurnaliștilor rămâne un motiv de îngrijorare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Jazz Fan Rising / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festivalul Sighişoara Medievală. Detalii inedite despre vizita Reginei Maria în urmă cu 100 de ani

Festivalul Sighişoara Medievală. Participanţii la ediţia a 29-a a...

Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest Places”

Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest...

Filmul și cartea se întâlnesc la Boovie

Filmul și cartea se întâlnesc la Boovie, un festival...

Expoziția de pictură „La început a fost cuvântul”

Expoziția de pictură „La început a fost cuvântul” este deschisă...