Medicii tineri „fug” din cel mai mare spital din Moldova

Data:

spot_img

Medicii tineri „fug” din cel mai mare spital din Moldova. Botoşaniul continuă să fie ca o sperietoare pentru medicii specialişti. Deşi cu un viitor profesional nu tocmai cert în centrele universitare, majoritatea tinerilor medici preferă să fie mâna a treia sau a patra în Iaşi sau alte centre mari, decât să aibă un rol principal într-un spital județean mare.

Astfel, chiar dacă este cel mai mare spital, ca număr de paturi, din Moldova, şi chiar dacă liderii județului se laudă cu investiţii de milioane de euro, medicii continuă să fugă de Botoșani. Chiar şi cei care totuşi se încumetă să îşi înceapă cariera medicală aici pleacă după numai câteva luni oriunde văd cu ochii. Moineşti, Suceava, Oneşti, Neamţ, dar şi Bucureşti sau Cluj, sunt doar câteva dintre destinaţiile pentru cele mai recente plecări din Spitalul Județean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”.

Citește și O lege gândită ca aport de calificaţi la ţară, folosită de pensionari în orașe – profesorii predau și după pensionare

Neurochirurgie cu un singur medic

Spre exemplu, compartimentul de Neurochirurgie al SJU a rămas, din luna ianuarie, doar cu un medic. Asta după ce medicul Alina Zaharia, care s-a angajat prin concurs la mijlocul anului 2023, a plecat către un spital, din alt județ. La această dată, activează la Neurochirurgie doar medicul Petre Kiss. „Domnul doctor Kiss este singur în acest moment, întrucât doamna doctor Zaharia s-a transferat la Moinești”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani.

Pediatru mutat în Bucureşti

O altă plecare şocantă este a unei tinere doctoriţe, angajată la Botoșani în urmă cu doar jumătate de an. Ana-Maria Calimandruc a urmat stagii de pregătire în cele mai importante spitale de pediatrie din București și Iași și a absolvit stagii de specializare în reanimare pediatrică și terapie intensivă neonatală în Franța, la Hôpital Bicêtre AP-HP (Universitatea Paris-Saclay) și Centre Hospitalier Public du Cotentin Cherbourg. S-a angajat la începutul lunii august la Pediatrie, iar de săptămâna viitoare va lucra în cadrul unui spital din Bucureşti. Mai multe citiți în Monitorul de Botoșani.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related