Mii de copii ieșeni trăiesc în comunism, Chirica și politicienii își numără milioanele de euro

Data:

14 școli generale din 24 au program în două schimburi. La acestea se adaugă cinci licee teoretice, care sunt extrem de aglomerate. Directorii descriu situația în mod dramatic, pur și simplu infrastructura este depășită. În 30 de ani, la Iași nu s-a construit nicio școală nouă. La Școala „Otilia Cazimir”, 500 de elevi învață după-amiaza, la Ibrăileanu și Cantemir densitatea e sufocantă, s-au desființat laboratoare, se înghesuie până la 39 de elevi într-o clasă.

Traficul din oraș este îngreunat de mișcarea continuă a părinților cu copiii în mașină, pentru că nu sunt școli noi în cartiere. Psihologii spun că programul de după-amiază distruge sufletește acești copii: ei nu mai au copilărie, iar randamentul școlar este mult mai mic. Mihai Chirica pune gazon și pavele de zeci de milioane de euro.

În municipiul Iași sunt 24 de școli gimnaziale, în sistem public, iar în 14 dintre acestea se învață în două schimburi. În 60% din școlile ieșene mii de elevi au ore după-amiaza, o reminiscență a perioadei comuniste, când statul aflat în faliment economic nu mai putea ține pasul cu creșterea populației în mediul urban.

La Iași nu s-a construit nicio școală în sistemul public în ultimii 30 de ani. Ultima construcție datează din 1992, în Nicolina II, fiind începută înainte de 1989.

Citește și Bătrânii din Hunedoara, „negociați pe piața neagră”. Cine dă mai mult, rămâne cu „bagajul de mână”

Pe lângă cele 14 școli generale cu învățământ în două schimburi, sunt și cinci licee teoretice în care sunt ore și după-amiaza, iar cele mai grele situații, de care se știe de peste 10 ani, sunt la Ibrăileanu și Cantemir.

În total, în municipiul Iași avem o populație școlară de 55.000 de elevi, de la clasa I până la a XII-a, iar circa 7.000 dintre aceștia sunt nevoiți să meargă la cursuri seara, având copilăria dată peste cap. Unul din 8 elevi din Iași trăiește încă în comunism.

Deficitul de săli de clasă din Iași este în acest moment de minim 200. Primarul n-a construit nimic în ultimii 8 ani, deși Iașul are printre cele mai mari bugete locale din țară.

Un exemplu de management performant îl dă o școală privată, Paradis, care tocmai a finalizat o clădire nouă, de la zero, cu 80 de săli de clasă, în care ar putea încăpea până la 1.000 de elevi.

Aflați mai multe în Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...