Mircea Cărtărescu distins cu Premio Mondello, premiu acordat lui Milan Kundera sau Thomas Bernhard

Data:

Mircea Cărtărescu distins cu Premio Mondello. Premiul are o istorie de mare prestigiu. De-a lungul anilor a fost atribuit unor scriitori precum Milan Kundera și Thomas Bernhard, JM Coetzee și Don DeLillo, Doris Lessing și Marilynne Robinson.

Citește și Cinci companii de pariuri și țigări electronice au dominat piața publicității din online în 2023

Caracteristica premiului este că în fiecare an există un judecător monocrat care să-l acorde.

„Am fost ales ca judecător monocrat pentru ediția din 2024. Sunt onorat de acest lucru. Așa că am decis să atribui International Mondello Mircea Cartarescu pentru modul în care, prin lucrările sale, a reînnoit codurile romanului contemporan, făcându-l din nou o prezență magnifică din viitor.

Ceremonia de premiere va avea loc în luna mai la Salone Internazionale del Libro. Urmează un dialog public între Mircea și mine”, a anunțat, pe Facebook, scriitorul Nicola Lagioia, directorul Târgului Internațional de Carte de la Torino.

Mircea Cărtărescu distins cu Premio Mondello. Scriitorul, nominalizat în altă competiție importantă

„Solenoid”, unul dintre volumele scriitorului român, se află pe lista scurtă a unuia dintre cele mai importante premii literare europene, The International Dublin Literary Award.

Volumul a mai fost premiat și la ediția 43 a Los Angeles Times Book Prizes.

„O poveste enigmatică despre artă și viață în Bucureștiul comunist, un roman de debut plasat într-un cartier roșu din Pakistan, o poveste arzătoare pentru tineri adulți plasată în Cehoslovacia din era sovietică — precum și reexaminări ale lui J. Edgar Hoover, Jim Crow era și nu numai — se numără printre câștigătorii celei de-a 43-a ediții Los Angeles Times Book Prizes”, arată publicația citată.

Mircea Cărtărescu a luat premiul de ficțiune pentru „Solenoid”, considerat de jurnaliștii de la Los Angeles Times „o explorare borgesiană a vieții și a artei în care erup diverse dimensiuni monstruoase în România comunistă”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...