De ce susțin unele state arabe Israelul împotriva Iranului

Data:

De ce susțin unele state arabe Israelul împotriva Iranului. Țări precum Iordania și Arabia Saudită au suficiente motive pentru o astfel de atitudine.

Teheranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică (13 spre 14 aprilie 2024) peste 300 de rachete și drone asupra unor ținte din Israel, ca răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra clădirii consulatului iranian din capitala Siriei Damasc, în care au murit mai multe persoane.

În apărarea Israelului au intervenit o serie de aliați – forțele aeriene britanice și americane au ajutat la respingerea atacurilor aeriene. Se pare că și Franța a fost implicată, deși nu este clar sub ce formă.

Israelul nu e singur?

A atras în mod deosebit faptul că Iordania și-a sprijinit vecinul. Ammanul a deschis spațiul aerian pentru avioanele israeliene și americane și, se pare, chiar a doborât din dronele care i-au încălcat spațiul aerian.

Agenția de presă Reuters relatează că populația iordaniană a observat o activitate masivă în spațiul aerian. Pe rețelele de socializare au circulat imagini cu rămășițele unei drone doborâte la sud de capitala regatului hașemit.

„Statele din Golf, inclusiv Arabia Saudită, ar fi putut și ele juca un rol indirect, deoarece găzduiesc sisteme occidentale de apărare și supraveghere aeriană, precum și capacități de alimentare a aeronavelor, esențiale pentru operațiune”, scrie British Economist.

Citește și: Instanța i-a anulat 10 diplome din 11 unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Raport Integritate pe bune

Atacurile Iranului au strâns alături de Israel susținători din întreaga lume

Comentatori cum ar fi Anshel Pfeffer, publicist la ziarul liberal israelian Haaretz, sau Mairav Zonszein, de la think-tankul International Crisis Group, s-au grăbit să salute participarea arabă, subliniind că aceasta dovedește, pe de o parte, că israelienii și arabii pot coopera și, pe de alta, că Israelul nu este singur în Orientul Mijlociu.

„Atacurile Iranului au strâns alături de Israel susținători din întreaga lume, inclusiv state arabe influente favorabile unui răspuns la loviturile cu drone ale Iranului, dar care, altfel, critică ofensiva Israelului în Gaza”, constată Julien Barnes-Dacey, coordonator pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Consiliului European pentru Relații Externe.

Autoapărarea iordaniană

Iordania este un exemplu: trebuie să echilibreze multe interese concurente și să asigure stabilitatea politică și apărarea țării.

Guvernul de la Amman este extrem de critic față de acțiunile Israelului în Fâșia Gaza. Unul din cinci iordanieni este de origine palestiniană, inclusiv regina, iar în ultimele săptămâni au avut loc proteste din ce în ce mai ostile la adresa statului evreu.

În același timp, Iordania are graniță comună cu Israelul și administrează Moscheea Al-Aqsa și Muntele Templului din Ierusalim, unul dintre cele mai importante locuri sfinte pentru deopotrivă musulmani, evrei și creștini. Regatul hașemit cooperează cu autoritățile israeliene – mai ales în culise. Dar alianța cu Statele Unite îi este foarte importantă.

Guvernul iordanian s-a grăbit să clarifice că sprijinul pentru Israel a fost de fapt un act de autoapărare.

„Unele obiecte care au intrat în spațiul nostru aerian au fost interceptate deoarece reprezentau o amenințare pentru populația noastră din zonele dens populate”, se arată într-un comunicat al autorităților.

„Părți (din obiectele doborâte) au căzut pe teritoriul nostru fără a provoca pagube semnificative”.

Apropiere pusă pe pauză

Arabia Saudită este într-o situație similară: guvernul încearcă să echilibreze propriile interese cu alianțele internaționale și, de asemenea, cu reacțiile la conflictul din Gaza.

Când gruparea militantă Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, bogatul regat din Golf era în proces de normalizare a relațiilor cu Ierusalimul. Aproximativ 1200 de persoane din Israel au murit în atacul terorist.

Peste 33.000 de oameni au murit în ofensiva militară ulterioară a Israelului în Fâșia Gaza în ultimele luni. Arabia Saudită a oprit deocamdată apropierea de Israel.

Guvernul de la Riad susține încetarea focului în Gaza și critică acțiunile Israelului, dar surse din interior afirmă că, în spatele ușilor închise, Arabia Saudită rămâne interesată să-și îmbunătățească relațiile cu Israelul.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

De ce susțin unele state arabe Israelul împotriva Iranului

Indiferent dacă au intervenit sau nu în numele Israelului la sfârșitul de săptămână trecut, saudiții au și alte motive pentru a lichida rachetele iraniene.

Timp de decenii, Orientul Mijlociu a fost împărțit pe linii religioase și confesionale. Statele din Golful Arab au o majoritate sunită, în timp ce persanii din Iran sunt predominant șiiți.

Ostilitatea reciprocă este asemănătoare conflictelor trăite în trecutul Europei între catolici și protestanți – în Irlanda de Nord, de exemplu.

Aricolul integral în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO captura Israel Defense Forces

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...