Noi medicamente pe lista celor gratuite sau compensate, din luna mai

Data:

Medicamente destinate tratării unor afecțiuni oncologice, tulburări depresive sau dermatite vor fi prescrise compensat sau gratuit, din luna mai. 

Lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră va fi extinsă, de luna viitoare. Concret, din 1 mai vor fi introduse opt noi medicamente, ele fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, tulburări depresive sau dermatite, scrie Avocat.net.

Prin HG 331/2023 s-a stabilit, de fapt, modificarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ce medicamente devin compensate sau gratuite?

Practic, această listă se extinde cu opt noi molecule (Vortioxetinum, Cariprazinum, Baricitinibum, Eribulinum, printre altele), dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Noile medicamente ce vor fi incluse în listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore.

Citește și Angajat al Spitalului Dăbuleni, sub control judiciar după ce a ajutat un candidat să ia examenul pentru un post de paznic

„Aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule”, a transmis recent Ministerul Sănătății. Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite se va face la 1 mai 2023. Potrivit datelor furnizate de minister, „în cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule”. Această extindere a listei de medicamente compensate și gratuite va fi prima din acest an. (Monitorul de Cluj)

FOTO: Depositphotos.com

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festival Holistic la Iași | Ziarul de Iași

Festival Holistic la Iași, evenimentul va avea loc în...

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj | Monitorul de Cluj

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj,...

Românii nu știu despre bolile endocrine, arată președinta asociației de profil | Oltenia LIVE

Românii nu știu mare lucru despre bolile endocrine, arată...