Școală din Vâlcea amendată după ce a format clase pe crtierii etnice

Data:

Școală din Vâlcea amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregare, după ce a constituit clase separate de elevi pe criterii de etnie şi domiciliu.

Amenda aplicată Şcolii Gimnaziale „Luca Solomon” din comuna Vaideeni se ridică la 2.000 lei.

„Fapta Școlii Gimnaziale Luca Solomon din comuna Vaideeni, județul Vâlcea de a constitui clase separate de elevi pe criteriile etnie și domiciliu reprezintă discriminare indirectă conform art. 2 alin.3, art. 2 alin 4 coroborat cu art. 11 alin 1 din Ordonanță.

Citește și: A fost furat un defibrilator stradal, din centrul Brașovului

Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare. Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8), iar sancțiunea a fost stabilită cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă”, se arată într-un comunicat remis de CNCD.

Preluare Reporter24

Nu este prima școală care împarte elevii după criterii etnice

Asociația Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO) a transmis către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, o plângere, prin care reclamă o posibilă faptă de segregare școlară,  pe criteriul etnic, din cadrul Școlii Gimnaziale Păltinoasa, județul Suceava.

Plângerea are ca reclamați școala în cauză și Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Școala Păltinoasa are 3 structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparține teritorial.

Această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii ce deservea școala (risc ridicat de siguranță și sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta șolii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare.

Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizați într-o singură clasă cu predare simultană.

Citește și: O școală din Suceava a separat 44 de elevi de etnie romă de restul copiilor. Învață în sala de sport


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Facebook Şcoala Gimnazială „Luca Solomon” Vaideeni

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi | ReporterIS

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca...

De ce întârzie autostrada A8? | Ziarul de Iași

Actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic pe...