Oradea dotează școlile și spitalele pentru criza COVID cu bani europeni, circa 40 milioane lei. Clasele în care învață elevii vor fi dezinfectate cu lămpi bactericide cu ultraviolete

Data:

Programul Operațional Infrastructură Mare a fost pentru Oradea o gură mare de aer. Nu mai puțin de 40 de milioane de lei au fost atrași de municipalitate prin diferite proiecte. Unul dintre cele mai importante privește dotarea a 73 de școli din Oradea cu echipamente de protecție împotriva virusului SARS-COV-2. Alte două proiecte vizează dotarea spitalelor din oraș.

Valoarea totală a primului proiect este de 2,8 milioane de euro, acesta a fost depus de Primăria Oradea pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și are ca obiectiv achiziționarea unor echipamente necesare pentru asigurarea protecției sanitare a elevilor și profesorilor din școlile orădene în contextul pandemiei de Covid -19. 

„Acest proiect va permite dotare școlilor și grădinițelor din Oradea cu un pachet compus din: aparat pentru dezinfecția și sterilizarea aerului din sala de clasă, termometru digital de scanare la distanță a temperaturii corporale amplasat la fiecare intrare și ieșire din unitate conform fluxului de circulație specific, dozatoare cu dezinfectant de mâini amplasate pe coridoarele de trecere și la intrarea în clădire, baterii lavoar dotate cu senzor, care să nu necesite atingere, pentru toate grupurile sanitare din fiecare școală, dozatoare cu săpun lichid de mâini prevăzute de asemenea cu senzori, dispenser rolă cu prosop textil sterilizabil în fiecare grup sanitar, dar și alte materiale de dezinfecție necesare pentru sălile de clasă”, a spus primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Cel mai important echipament este aparatul destinat dezinfecției și sterilizării aerului din sala de clasă, care este practic o lampă bactericidă cu ultraviolete cu sterilizare în flux de aer. Se vor achiziționa în total 1.731 de lămpi, o sală de clasă urmând a beneficia de unul sau două aparate, în funcție de suprafață. Această lampă va realiza dezinfecția aerului cu un flux de radiații ultraviolete, care se va realiza într-un compartiment sau într-o cameră din interiorul acestui aparat, aerul contaminat fiind trecut printr-un filtru care reține praful și alte particule contaminate. Intensitatea radiației ultraviolete și timpul în care aerul e reținut în camera de dezinfecție vor fi  reglate, astfel încât aerul evacuat să fie lipsit de microorganisme.

Sursa Foto: Vasilică Ichim

„Trebuie să avem în vedere că acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta, astfel încât pentru perioada cât mai rămâne din acest an școlar, dar și pentru anul viitor, siguranța preșcolarilor, elevilor și profesorilor din Oradea să fie asigurată și aceștia să poată merge la școală în condiții optime”, a mai spus primarul Florin Birta.

Semnarea contractului de finanțare este estimată pentru luna martie, municipalitatea orădeană sperând ca, pe baza unei clauze suspensive, să înceapă achiziționarea echipamentelor în aceeași lună. Dacă aceste termene vor deveni realitate, în aprilie-mai ar putea începe dotarea școlilor. 

Prin intermediul proiectului „Consolidarea capacităţii unităților de învățământ de stat din municipiul Oradea, în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2” se vor achiziționa: 1.731 de lămpi bactericide cu UV cu sterilizare în flux de aer, 273 de termometre digitale de scanare, 975 de dozatoare de dezinfectant de mâini, 2.860 de dozatoare de dezinfectant de săpun lichid, 150.600 de pastile de clor folosite în procesul de dezinfecție, 112.950 de litri de dezinfectant de suprafețe folosit în procesul de dezinfecție, 11.295 de litri de dezinfectant de mâini folosit în procesul de dezinfecție, 11.295 de seturi de câte trei bucăți de lavete, folosite în procesul de curățare și dezinfecție, 18.825 de role de prosoape de mâini de hârtie, 11.295 de litri de săpun lichid, folosit în procesul de dezinfecție, 31.375 de rezerve de mop, 153 de cărucioare de curățenie, 1.430 de dispensere cu rolă, cu prosop textil sterilizabil și 2.860 de baterii pentru lavoar cu senzor, fără atingere.

Grosul a mers la cele două spitale

Potrivit ultimului raport de activitate al Direcției Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Municipiului Oradea făcut public la începutul lunii februarie, cei mai mulți bani din cei 40 de milioane de lei s-au dus pe aparatură medicală cumpărată pentru cele două unități spitalicești din oraș.

Sursa Foto: Vasilică Ichim

Pentru Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” (spital Covid) s-au cheltuit 9 milioane de lei, iar pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, 28,2 milioane de lei. S-au achiziționat: un ventilator mecanic cu dublu jet, cinci monitoare avansate pentru pacienți, 45 de injectomate, cinci rampe de injectomat a câte șase injectomate, zece aparate de nebulizare permanentă, cinci cu dezinfectant cu volum de 100 m3 și cinci cu vol de 300 m3, plus patru mobile, două electrocardiografe, trei sonde de ecografie cu transmitere imagini la distanță, un sistem de oxigenare transmembranară extracorporeală, zece kituri ECMO de unica folosință pentru pacient (30 zile), 60 de kituri de creare circuite izolare, un ideolaringoscop cu ecran mare, două videolaringoscoape cu ecran mic, un sistem de bronhoscopie rigida și flexibilă, un turn video de bronhoscopie, un automat de compresii toracice externe, opt injectomate cu TIVA-TCI, două rampe pentru patru injectomate, zece monitoare de terapie intensivă și stație centrală, 12 paturi de terapie intensiva, cinci ventilatoare mecanice, două aparate de anestezie cu monitor S, un ventilator de transport compatibil cu RMN, două videolaringoscoape, un Computer Tomograf cu 64 de detectori și 128 de spire, un sistem automat de însămânțare medii de cultură probe microbiologice, un instrument PCR de analiza multiplex, un simulator de training cu sistem de oxigenare transmembranară extracorporeală, un simulator training ecografie la distanta, un RX mobil și stație de vizualizare, un aparat de imunologie pentru detectarea anticorpilor anti SARS COV2 IGG-1 buc, echipamente de protectie, tablete și biocid dezinfectante, o ambulanță de transport pentru pacienți înalt-contagioși, cinci ventilatoare mecanice portabile, o stație de vacuum cu montaj inclus, zece monitoare de funcții vitale de înaltă performanță (ibp), două monitoare de funcții vitale de înaltă performanță (ibpetco2), o stație centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele, un ventilator de transport, patru ventilatoare mecanice de medie performanță, două ventilatoare de transport, 200 de injectomate, 200 de infuzomate, un aparat de anestezie, un aparat ecmo plus kit-uri, un aparat pentru măsurarea coagulării (act, aptt), zece paturi de terapie intensivă cu cântar cu saltea activă, un echipament de tomografie computerizata, cu minim 64 de slice-uri, un aparat RX digital mobil și stație de vizualizare, un aparat EKG și două defibrilatoare manuale.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Argeșul online în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Vasilică Ichim
Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Trafic restricționat pe Autostrada A2 București – Constanța. Restricții și pe A1 Deva – Nădlac

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...