Parchetul European a deschis 215 de dosare de fraudă în România. Ce a făcut în Europa

Data:

Parchetul European a deschis 215 de dosare de fraudă cu fonduri europene în România, numai anul trecut.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi arată, într-un raport că prejudiciul total estimat este de 1,87 miliarde de euro.

260 de investigații în România

Parchetul European (EPPO) are însă, în total, 260 de investigații active în România, iar prejudiciul total este de 1,97 miliarde de euro.

Dintre numărul total de investigații, 23 dintre acestea au o dimensiune transfrontalieră. În urma anchetelor de la EPPO au fost inculpate 29 de persoane în România, iar pentru 7 dosare s-au înregistrat proceduri simplificate, iar inculpații și-au recunoscut vina.

Procurorii europeni au primit în total 367 de sesizări, dintre care cele mai multe, adică 331, de la parchetele naționale, 20 de la părți private, 15 de la instituții și organisme UE și a existat și o sesizare din oficiu.

În anchetele EPPO, au fost deja date 7 condamnări definitive, în cazul a 5 Curtea a dat o primă decizie, iar 16 cazuri sunt în curs de desfășurare.

Citește și: Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o umple de amenzi tot pe victimă

Parchetul European a deschis dosare penale. Frauda cea mai mare este la dezvoltarea regională

În cele mai multe cauze, mai exact 88, este vorba de fraudă cu fondurile destinate dezvoltării regionale, iar 54 de dosare vizează fraudele cu proiecte din agricultură și fondurile PNRR.

„Dacă vrem să afectăm în mod serios capacitatea infractorilor de a opera, darămite să creștem și să le extindem activitățile, trebuie să scoatem din ecuație criminalii cu guler alb.

Strategia noastră ar trebui să fie paralizarea capacității financiare a grupurilor grave de criminalitate organizată. Suntem aici sa ajutam”, a declarat procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi.

Criminalitatea în UE, o problemă actuală

Raportul EPPO pe anul 2023 demonstrează că în UE, criminalitatea organizată gravă este încă foarte prezentă.

„Grupurile de criminalitate organizată consideră că frauda în materie de TVA și frauda legată de fondurile UE reprezintă un „domeniu curat” – profituri mari, riscuri reduse și fără victime evidente care să raporteze astfel de infracțiuni”, scrie în raportul EPPO.

Cercetarea arată că la nivelul întregii Uniuni, 59% din prejudiciul financiar estimat care reiese din investigațiile active, au legătură cu frauda transfrontalieră în materie de TVA.

EPPO arată că acest tip de infracțiune este foarte greu de descoperit, mai ales dintr-o perspectivă națională pentru că implică organizații criminale care nu au o problemă să recurgă la violență când trebuie să-și protejeze interesele.

Citește și: Premieră în justiție. Decizia arbitrară de desființare a unui complet, suspendată în instanță

Daune de 19 miliarde

Până la finalul lunii decembrie, EPPO avea deschise 1.927 de investigații pentru daune de peste 19 miliarde de euro.

„În cele din urmă, în conformitate cu obiectivul EPPO de a se concentra pe recuperarea prejudiciului, judecătorii au acordat procurorilor europeni delegați ordine de înghețare în valoare de 1,5 miliarde EUR, adică de peste patru ori mai mult decât în 2022”, se mai menționează în raport.

Doar în 2023 EPPO a primit și procesat 4.187 de sesizări de infracțiuni, cu 26% mai multe față de 2022. Un impact semnificativ în acest sens a avut creșterea numărului de rapoarte venite de la părțile private, dar și de la cele naționale.

În 2023 au fost deschise 1.371 de investigații, cu 58% mai mult decât în 2022. Această situație se datorează și unei mai bune colaborări între EPPO și autoritățile naționale relevante.

Totuși, EPPO spune că este doar o mică parte din profiturile ilicite ale rețelelor infracționale care pot să depășească sute de miliarde de euro anual.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...