Perspective economice nesigure pentru 2023. Pierderi majore la capitolul bunăstarea populație

Data:

Experții în economie se așteaptă la o evoluție dificilă pentru conjunctura economică în anul care abia a început. Din cauza nesiguranței existente, prognozele sunt diferite.

Perspectivele economice pentru 2023 sunt în cel mai bun caz mediocre. Experții nu se mai așteaptă, în majoritate, la o recesiune majoră, dar dificultățile actuale se vor menține în lunile următoare și vor marca prima parte a anului 2023.

„În ceea ce privește conjunctura, anul 2023 va fi dificil”, spune pentru DW economista-șefă a grupului de bănci de stat KfW, Fritzi Köhler-Geib. KfW se așteaptă la o scădere a activității economice cu 1% în 2023, după o creștere de 1,7% în 2022. Numeroasele crize existente sporesc însă masiv riscurile ca prognozele să dea greș.

„Germania în recesiune” este și titlul actualei prognoze a Institutului Economiei Germane de la Köln (IW). Prețurile ridicate, o posibilă penurie de gaz și urmările războiului din Ucraina împovărează atât firmele, cât și consumatorii. Amploarea crizei va fi determinată de modul în care va evolua situația energetică.

Este deja clar că economia se confruntă cu pierderi majore la capitolul bunăstarea populației. „Din păcate, nici în anul care vine nu va fi mai bine. Vom fi obligați oricum să ne obișnuim cu prețurile sinistre pentru energie”, crede șeful IW Michael Hüther. El prevede o rată a inflației de 7% în 2023.

Citește și: Grădiniţă smart în Ciugud, comuna unde funcţionează şi prima şcoală inteligentă din mediul rural

Inflația va rămâne o problemă

Cauza principală a inflației din prezent sunt prețurile la energie. Dar s-au scumpit masiv și alimentele și alte bunuri de consum. Economiștii de la Deutsche Bank cred că inflația „a venit și va rămâne”. „Inflația nu va scădea la nivelul de dinaintea crizei, din cauza scăderii profiturilor generate de globalizare, a provocărilor demografice și a politicilor fiscale expansive”, arată Marc Schattenberg, economist la Deutsche Bank Research.

Dilemă pentru guvernanți: să apese simultan pe accelerație și pe frână

Institutul Ifo a identificat o dilemă între politicile fiscale ale statului și politica monetară a băncilor centrale. „De fapt, în cazul inflației ridicate, am avea nevoie de o politică fiscală mai restrictivă”, atrage atenția președintele Ifo Clemens Fuest.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto (descriptiv): Facebook Ministerul Economiei

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Strategia NATO în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova | Aktual24

Strategia NATO în cazul unui atac al Rusiei asupra...

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are guvernul polonez | Aktual24

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are...

Un europarlamentar german a fost atacat în timpul campaniei electorale. A ajuns la spital

Un europarlamentar german a fost atacat și a fost...