Petiție împotriva descentralizării direcțiilor județene pentru cultură inițiată chiar de unul dintre directori

Data:

Petiție împotriva descentralizării direcțiilor județene pentru cultură: directorul Rocsana Josanu, de la Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a inițiat o petiție online împotriva demersurilor de descentralizare a direcțiilor județene de cultură și trecerea lor în subordinea Consiliilor județene.

În petiție se invocă faptul că vor apărea conflicte de interese din moment ce instituția ar trebui să avizeze proiecte ale consiliilor județene. Semnatarii petiției precizează că economiile obținute prin acest transfer sunt modice întrucât direcțiile respective au 2-7 angajați și sunt subfinanțate. Descentralizarea propusă ar conduce la pierderea pârghiilor de control ale ministerului culturii și punerea în pericol a patrimoniului cultural național.

Redăm mai jos integral textul petiției și link activ pentru a semna petiția.

„Prin proiectul de Ordonanță recent lansat în mediul public, guvernul actual, sub motivul reducerii cheltuielilor bugetare, propune mutarea Direcțiilor pentru Cultură din subordinea Ministerului Culturii în cea a Consiliilor Județene. Vorbim de instituții subfinanțate, cu personal subdimensionat, prost plătit și încărcat de atribuții dar care au un rol important: aplicarea legislației în vigoare privind protejarea patrimoniului cultural național, adică circa 100 de acte normative. 

Citește și Record de participanți la UNTOLD – Cluj Arena, așa cum nu ați mai văzut-o niciodată – VIDEO

Descentralizarea Direcțiilor Județene pentru Cultură către Consiliile Județene ar însemna transferul subordonării organismelor de control ale Ministerului Culturii către beneficiarii proiectelor avizate, situație care poate genera conflictul de interese. S-ar realiza diminuarea accentuată până la anulare a capacităţii Ministerului Culturii de monitorizare şi control asupra implementării legislaţiei specifice în teritoriu, cu efecte negative asupra protejării patrimoniului cultural. 

Consiliile Județene își sporesc astfel controlul asupra funcționarilor statului, ceea ce va duce la scădere drastică a standardelor de avizare și, implicit, creșterea pericolului unor intervenții distructive asupra obiectivelor de patrimoniu cultural. Cazul recentei demolări a Casei Morțun din orașul Fălticeni, comandată chiar de primarul orașului și care era în curs de a fi clasată monument istoric, este un exemplu care ar trebui să ne dea de gândit. Asta ar fi soarta monumentelor din România dacă DJC-urile ar trece sub Consiliile Județene, titrează Săptămâna Online.

Sursa foto – Petiție Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related