Planul de transport județean în Iași, respins definitiv în instanță. Șefii CJ, acuzați că favorizează două firme

Data:

Planul de transport județean în Iași, respins definitiv în instanță. Transportatorii din Iași tocmai au câștigat definitiv procesul cu șefii Consiliului Județean (CJ), reușind să anuleze Hotărârea prin care era organizat serviciul de transport persoane din județ în următorii 6 ani. Ei acuză Consiliul Județean Iași că, din detaliile tehnice ale mijloacelor de transport în comun, favorizau două mari firme din domeniu, distrugând afacerile celor mai mici.

Licitația pentru trasee, începută anul trecut, este suspendată și va fi anulată, CJ urmând să refacă toată procedura. Transportatorii acuză instituția că a jonglat cu dimensiunile autobuzelor și a introdus mai multe autocare decât s-a discutat în faza de consultări, astfel încât doar două firme să aibă, la momentul finalizării licitației, tot ce le trebuie pentru a opera și a lua punctaj maxim.

„Au pregătit totul pentru ca majoritatea traseelor să ajungă la Fila Company și Rândunica”, acuză transportatorii. Din cauza problemelor generate de șefii CJ, Iașul este singurul județ din țară care nu are un nou program de transport în desfășurare.

Consiliul Județean Iași a realizat un plan de transport județean pe care l-a aprobat printr-o Hotărâre în plen, anul trecut. Conform documentației, toată piața a fost împărțită în 92 de trasee, structurate în 11 grupe (segmente licitate individual). Planul de transport precedent fusese valabil până în 2019 dar, din cauza pandemiei, a fost prelungit până în decembrie 2022.

Unul dintre cele mai contestate puncte ale hotărârii 259/2022 a CJ Iași a fost cel în care erau stabilite capacitățile de transport pentru mijloacele de transport. După votarea hotărârii, 23 de transportatori au depus un memoriu la CJ prin care menționau că la consultările anterioare se discutase despre alte capacități de transport.

În septembrie 2022, Consiliul Județean Iași a decis să ignore protestele antreprenorilor și să meargă înainte cu organizarea licitației. Urmarea: transportatorii au atacat hotărârea în instanță și, în urmă cu câteva zile, au obținut definitiv anularea ei. Licitația, suspendată după ce a fost atacată hotărârea, va fi acum anulată, urmând ca toate procedurile să fie reluate de la zero.

Planul vechi de transport a fost păstrat până va fi înlocuit de un altul. CJ a calculat o valoare de 1,25 de miliarde de lei a tuturor traseelor din județ, pe o perioadă de 6 ani (suma maximă ce ar fi urmat să fie câștigată de către operatori din bilete).

Continuarea în Reporteris.ro

Citește și: Toamna ca vara. Cum s-au schimbat anotimpurile și ce vremuri rele prevestește vremea bună

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...