Povestea cutremurătoare a unei tinere abuzate sexual la o fundație franciscană

Data:

Povestea cutremurătoare a unei tinere abuzate sexual la o fundație franciscană pentru protecția copilului din Sovata este relatată chiar de ea, într-un interviu video.

Bătaia era la îndemână, iar umilirea la ordinea zilei la centrul de copii despre al cărui fost șef există suspiciunea întemeiată că a abuzat sexual o adolescentă aflată în grija sa.

Un pedagog din cadrul unui centru pentru minori al Fundației Sf. Francisc din Secuime a primit vara trecută o pedeapsă record pentru România, de 30 de ani pentru abuzurile comise împotriva copiilor. Fundația Sf. Francisc care se ocupă de salvarea copiilor defavorizați, în mică parte orfani, este condusă de 30 de ani de fondatorul acesteia, călugărul franciscan Csaba Böjte. Actualmente aceasta gestionează 25 de cămine pentru copii și 18 cămine de zi în Transilvania.

Statutul social al lui Csaba Böjte, care-și transmite liturghiile și online, se situează în ochii majorității maghiarilor din Ardeal și din Ungaria undeva între un star rock și un sfânt în viață. Călugărul a câștigat în trecut o competiție de popularitate în Transilvania și a obținut locul II în parodia concursului pentru cel mai sexi bărbat în rândul cititorilor portalelor de știri de limbă maghiară. Csaba Böjte apare de cel puțin 10 ani, în mod regulat, în campaniile politice ale partidului Fidesz din Ungaria și ale UDMR.

Articolul nostru, publicat în același timp cu sentința pronunțată vara trecută, bazat în mare parte pe rechizitoriu, a descris abuzurile grave comise în două centre de copii din județul Harghita timp de aproape 10 ani față de cel puțin 15 copii. Educatorul condamnat a fost singurul care a comis astfel de abuzuri emoționale, fizice și sexuale grave, toate fiind raportate la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, a declarat călugărul ca răspuns la știrea din vara anului trecut.

Această reacție i-a revoltat pe tinerii adulți care fuseseră crescuți într-un alt centru al fundației condusă de călugăr în județul Mureș. Centrul funcționează în Sovata, cunoscută stațiune de vacanță. Portalul Átlátszó Erdély, prin investigația desfășurată timp de peste o jumătate de an, a dezvăluit faptul că șeful căminului respectiv, concediat în urmă cu șapte ani, a abuzat într-adevăr copii, a închis ochii față de educatorii abuzatori, iar fundația nu a denunțat abuzurile la Protecția Copilului cu toate că angajații și conducătorul fundației au deținut informații suficiente despre cele întâmplate.

Credem că în majoritatea căminelor de copii ale Fundației Sfântul Francisc nu au loc astfel de abuzuri grave, iar majoritatea educatorilor sunt conștiincioși în munca lor. Copiii care au crescut în căminul din Sovata au vorbit, de asemenea, despre mai multe amintiri frumoase, activități comune și excursii. Abuzurile de la Sovata nu infirmă bunăvoința, bunătatea și dedicarea altori educatori de acolo sau din alte centre ale fundației.

Povestea cutremurătoare a unei tinere abuzate sexual la o fundație franciscană

„Am avut senzația că toată lumea se uită la mine ca la o zdreanță pătată cu sânge și toată lumea m-a disprețuit săptămâni și luni de zile până am umblat la școală. Mergeam peste tot cu capul plecat. Ceea ce a fost o senzație cumplită, fără să am pe nimeni alături, rămăsesem singură” – a relatat portalului nostru Mónika Máthé-Bogár într-un interviu video.

Mónika a locuit la căminul pentru copii din Sovata al Fundației Sf. Francisc de la vârsta de 14 ani până la 17 ani. Conform spuselor acesteia, coordonatorul căminului de la vremea respectivă a abuzat-o sexual de mai multe ori pe când avea 15 ani.

Despre povestea cutremurătoare a tinerei Mónika Máthé-Bogár citiți în Átlátszó Erdély

Citește și: VIDEO cu momentul prinderii lui Buzatu. A fost blocat de procurori pe un drum pe jumătate asfaltat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Átlátszó Erdély
Átlátszó Erdélyhttps://atlatszo.ro/
Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) este un site de investigaţii publicat de către Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet” cu sediul în Cluj-Napoca. Credem într-o societate transparentă, democratică şi responsabilă, iar pentru asta e nevoie de media independentă şi critică faţă de cei la putere. Principalele noastre subiecte sunt: - interesele de afaceri şi îmbogăţirea aleşilor noştri; - monitorizarea cheltuirii fondurilor publice destinate comunităţii maghiare; - marile investiţii periculoase pentru mediul înconjurător; - fenomene sociale de interes pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

Vârsta de pensionare nu va crește în România, dacă este legată de speranța de viață. Este o declarație surprinzătoare a ministrului Muncii, în redacția Alba24.

Lavrov la OSCE: „Îmi este indiferent”. Cum s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată

Disprețuitor la adresa organizațiilor internaționale și a Vestului, Serghei Lavrov s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată. A avut succes demersul său? Alexandra von Nahmen relatează pentru DW de la Skopje.

Aktual24 | Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele de animale

Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele. UE a aprobat o schema de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra ferme olandeze și a reduce emisiile de azot, relateaza Euronews.