România a depășit Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor

Data:

România a depășit Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, scrie publicația ungară de opoziție NÉPSZAVA, citată de Rador.

În timp ce economia ungară se apropie de media UE în privinţa dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune.

La jumătate de an de la publicarea datelor preliminare, Eurostat a confirmat prin cele mai recente date publicate că PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6 la sută faţă de media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7 la sută.

Cu alte cuvinte, a devenit oficial că România a devansat Ungaria în cazul celui mai cunoscut indicator de dezvoltare.

Citește și: România a depășit Ungaria la PIB/locuitor. Mai vreți „modelul Orban”?

Deşi în ultimii nouă ani Ungaria a ajuns în mod constant la media de dezvoltare a UE (+8,5 puncte procentuale din 2013), economia românească a arătat o rată de convergență mult mai rapidă.

În 2013, era încă la 54,6 la sută, pentru ca până în 2022, conform datelor revizuite, să se apropie de 77 la sută, respectiv a realizat o îmbunătățire de 22,1 puncte procentuale, ceea ce este de 2,5 ori rata ungară.

În 2022, recuperarea României a fost și mai dinamică față de 2021: economia României a recuperat un dezavantaj de 2,9 puncte procentuale, în timp ce economia ungară a avut o recuperare de 1,8 puncte procentuale față de media UE.

Citește și Schimbare importantă în Polonia: opoziția, avans consistent după exit poll, în fața conservatorilor de la PiS

Portalul amintit evidenţiază faptul că din 2013, adică în 10 ani, economia ungară a reușit să realizeze a 11-a cea mai rapidă convergență faţă de media UE, însă înaintea ei există doar economii concurente regionale, adică în timp ce economia ungară se apropie de media UE din punct de vedere al dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related