AWACS, radarele NATO care păzesc de azi Marea Neagră

Data:

NATO a trimis avioanele de supraveghere AWACS în România pentru o mai mare siguranță a spațiului aerian în flancul sud-estic al Alianței. Misiunea va fi condusă de un general german.

O primă aeronavă AWACS din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO. Misiunea de supraveghere va dura câteva săptămâni și va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann. Aproximativ 180 de militari NATO sunt dislocați la Baza Aeriană Otopeni.

Prin sistemul lor de radar, avioanele, construite pe platforma de Boeing 707 pot localiza şi identifica alte aeronave, tancuri, sau ambarcațiuni la o distanţă de peste 400 de kilometri, potrivit Rfi.ro

Citește și: Hotărâre clară a CEDO: Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate inclusiv în România

Rușii nu vin în fiecare zi

România își extrage 13% din producția de gaze și 7% din cea de petrol din Marea Neagră. Sunt șapte platforme care operează în perimetrul economic exclusiv al României iar cea mai mare se află la aproximativ 100 de kilometri de țărm. De pe platforme se văd delfinii și, de jur împrejur, orizontul.

Din când în când, din zare apar și navele de război ale flotei militare rusești, care și-a făcut un obicei din a da târcoale prin preajma apelor teritoriale ale României.

Nimic ilegal, până la urmă – în patrularea lor, drumul trece prin apele internaționale iar tratatele maritime le permit să fie acolo. Dar, cu siguranță, aparițiile sunt cel puțin ostentative, dacă nu au chiar scop de intimidare.

„Rușii nu vin în fiecare zi”, a povestit pentru DW unul dintre cei 200 de oameni care trăiesc temporar pe platformele maritime românești. „De fapt, nu au o periodicitate. Au fost în primăvară, au mai venit la începutul verii. După care n-au mai apărut. Le-o fi fost târșă. Dar au dat zilnic târcoale în timpul exercițiilor noastre cu HIMARS-urile de la Capul Midia”.

Citește și: Hotărâre clară a CEDO: Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate inclusiv în România

Vigilență lângă imprevizibila Rusie

O recentă manevră a flotei rusești a Mării Negre a alertat structurile de comandă ale Alianței Nord-Atlantice. Moscova a decis să-și mute o parte din navele de război, inclusiv submarine, staționate în ceea ce se estimează că ar fi portul de rezervă Novorosiisk, în baza principală de la Sevastopol, în Crimeea ocupată.

Chiar dacă nu au interpretat-o neapărat ca pe o mișcare ofensivă, fără să excludă o posibilă amplificare a agresiunii asupra Ucrainei, strategii care decid tactic în NATOau preferat vigilența, așa că, începând de marți, 17 ianuarie, un număr oficial neprecizat de radare aeriene uriașe AWACS (trei, conform unor surse militare citate de DPA) vor supraveghea cerul României, inclusiv zona din Marea Neagră ce revine țărilor membre ale Alianței. Aceste aparate de zbor au fost mutate în Baza 90 Transport Aerian a armatei române, aflată la Otopeni.

De fapt, cele 14 aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) care fac parte din așa numita Forță Aeropurtată a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force), cu baza permanentă la Geilenkirchen, lângă Aachen, în Germania, au lansat încă din februarie anul trecut patrule regulate, atât în estul Europei, cât și în zona Mării Baltice. A fost o reacție firească la agresiunea rusească asupra Ucrainei, potrivit Deutsche Welle.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: nato.int)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related