Primăria Focșani limitează dreptul la informare

Data:

Redactorul-șef al cunoscutei publicații Vrancea24.ro a cerut prin e-mail Primăriei Focșani informații despre o firmă a primăriei. A fost refuzat după ce primăria a direcționat cererea către firma respectivă.

„Nu putem transmite informații către un portal întrucât acesta nu este o persoană”, i s-a răspuns din partea firmei aflată în subordinea primăriei.

Ziaristul nu poate primi informațiile solicitate nici pe „persoană fizică”: trebuie ca Sebastian Oancea să-și să demonstreze în prealabil „calitatea de persoană”.

Sebastian Oancea a fost blocat pe Facebook
Sebastian Oancea, blocat pe Facebook

Județul este condus de mai bine de două decenii de Marian Oprișan, important lider PSD. În ton cu umorile baronale, Facebook a blocat în dimineața lui 27 noiembrie 2017 contul jurnalistului.

Sebastian Oancea bănuiește că firma de stat, Parking Focșani SA, nou înființată de primăria condusă de Cristi Misăilă (PSD), este o sursă de sinecuri pentru persoane apropiate liderilor locali PSD și pentru consilierii care trec din opoziție la putere.

Vrancea24.ro este o publicație reputată la nivel local. Primarul Misăilă și șeful PSD local, Marian Oprișan, cunosc foarte bine atât publicația cât și pe redactorul-șef al acesteia – Sebastian Oancea.  Marian Oprișan a și pierdut câteva procese intentate ziaristului și își mai încearcă încă o dată norocul cu un proces de care s-au ferit judecătorii din Focșani.

Vedeți și: Mazăre și Oprișan, doi baroni cu intoleranță la libera exprimare

Jurnalistul Sebastian Oancea a cerut Primăriei Focșani lista persoanelor care lucrează la o firmă înființată de Primărie – Parking Focșani SA – și nivelul de salarizare a acestora. A făcut-o în numele publicației pe care o conduce, Vrancea24, și i s-a răspuns în bătaie de joc. De fapt nu i s-a răspuns.

Sebastian Oancea are indicii că la această firmă sunt parcați apropiații liderilor locali ai PSD. Mai mult, crede Sebastian Oancea, prin această societate de stat sunt răsplătiți și cei dispuși să treacă din tabăra opoziției în barca puterii: acum două luni, imediat după ce a trecut de la PNL la PSD, consilierul local Anca Maria Irimia Panaite a primit un post la firma primăriei.

Primăria a direcționat societății în cauză – SC Parking Focșani SA – cererea de informații a ziaristului Sebastian Oancea.

Șeful companiei de stat din Focșani, Giani Răzvan Milea, a refuzat să-i furnizeze jurnalistului informațiile cerute invocând motive ridicole, care frizează absurdul.

Din analiza cererii dumneavoastră nu rezultă niciun element de identificare prin care să se demonstreze că cererea înregistrată sub numărul 77995/24.10.2017 este înaintată de către o persoană, fie fizică, fie juridică. În partea de jos a cererii dumneavoastră, care nu poartă nicio semnătură, este precizat numele unei persoane care se califică drept redactor șef, respectiv domnul  Sebastian Oancea. (…)

Ne aflăm în situația de a nu putea răspunde domnului Sebastian Oancea personal ci, de a trebui să răspundem  către Vrancea24.ro. (…)

Întrucât din cele de mai sus rezultă că dumneavoastră sunteți doar un portal, nu putem transmite informații către un portal întrucât acesta nu este o persoană.

Este Sebastian Oancea o persoană?
Este Sebastian Oancea o persoană?

„Domn” este. Dar nu-i „persoană”!

Dar poate obține Sebastian Oancea informațiile cerute pe persoană fizică, și nu pe „portal”? Deocamdată nu. Jurnalistul nu s-a identificat corespunzător și nu a demonstrat că e „persoană”.

Societatea Primăriei Focșani lasă totuși o portiță, posibilitatea ca în viitor să îi ia în considerare cererea. În prealabil însă, „domnul Sebastian Oancea”, așa cum i se adresează în două rânduri răspunsul oficial, trebuie să demonstreze că nu e doar „domn”, ci și „persoană”.

Pentru a vă putea transmite informațiile de interes public, vă rugăm (…) să vă precizați datele dumneavoastră de identificare, demonstrând calitatea dumneavoastră de persoană.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related